Suklaidinti priešus padeda vaikiškai paprastas sprendimas

Oro mūšio metu paprasčiausi vaizdiniai akcentai gali suklaidinti kovinių lėktuvų pilotus, kurie sprendimus privalo priimti per sekundės dalis. Jiems padeda bet kokia maskuotė, tačiau koviniai naikintuvai privalo išlikti aerodinamiški bei manevringi.

Suklaidinti priešus naikintuvų gamintojai bando įvairiausiais būdais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suklaidinti priešus naikintuvų gamintojai bando įvairiausiais būdais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:38 AM

Viena iš įdomesnių gudrybių, galinti suklaidinti priešą, yra imituoti antrą, netikrą naikintuvo kabinos kupolą lėktuvo apatinėje dalyje. Tai reiškia, jog pilotą dengiantis kupolas naudojant dažus yra imituojamas apatinėje lėktuvo dalyje. Dėl šios priežasties priešo pilotas mūšio įkarštyje gali supainioti lėktuvo viršų ir apačią. Kaip ir kitos maskuojamosios strategijos, ši idėja kilo iš gamtos.

Tokius savęs mėgdžiojimo metodus naudoja gyvūnai ir žuvys. Tai reiškia, kad gyvūnas nesistengia užsimaskuoti ir išlikti nepastebimas, o mėgina suklaidinti grobuonį dėl savo judėjimo greičio ir krypties. Pavyzdžiui, žuvis, kurios uodegoje yra dideli taškai, panašūs į jos akis. Taigi priešas nežino, kurioje pusėje iš tikrųjų yra žuvies galva.

Lygiai taip pat, apatinėje dalyje išpaišytas netikras stiklinis kupolas gali suklaidinti priešą dėl skridimo pozicijos bei potencialių manevrų.

Šią specifinę maskavimosi rūšį 1980 metais užpatentavo Keithas Harrisas, 50-metis veteranas iš JAV Oro pajėgų meno programos. Ilgainiui šią strategiją perėmė Kanada, Pietų Afrika bei kitos pasaulio šalys.

Ši idėja padėjo išvystyti kitas klaidinančias maskavimosi rūšis. Pavyzdžiui, priklijuoti deimantai ant galinės lėktuvo dalies suklaidina priešą dėl naikintuvo formos, orientacijos bei krypties. Kartais ši strategija naudojama kartu su netikru kabinos kupolu, o tai dar labiau padidina strategijos veiksmingumą.

Panaši strategija pritaikoma ne tik naikintuvams. Kurdami karinį sraigtasparnį „Kamov Ka-50“, rusai nupaišė netikrą pilotų kabiną. Tai padėjo suklaidinti priešų šnipų palydovus bei sekimo įrangą.

Šaltinis: 99percentinvisible.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.