Kas nutinka, kai valstybė praranda savo nepriklausomybės aktą?

Ramiajame vandenyne esančios Fidžio salos 2010 metais pripažino, jog prarado dokumentą, patvirtinantį nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės. Tačiau ar tai kelia pavojų šios šalies egzistavimui?

JAV nepriklausomybės deklaracija yra saugoma už neperšaunamo stiklo.<br>ViDA Press nuotr.
JAV nepriklausomybės deklaracija yra saugoma už neperšaunamo stiklo.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 9:39 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:27 AM

Kasmet maždaug milijonas žmonių aplanko Vašingtone (JAV) esantį Nacionalinį archyvą, kad pamatytų JAV nepriklausomybės deklaraciją. 1776 metais ant pergamento pasirašytas dokumentas yra saugomas už neperšaunamo stiklo, saugomame bei tam tikrą drėgmės lygį palaikančiame kabinete, norint užtikrinti, kad dokumentas išliktų ir ateities kartoms.

Tačiau Fidžiui švenčiant savo 40-ies metų nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės, valstybė pripažino, jog kažkur prarado nepriklausomybę liudijantį dokumentą, kurį 1970 metais šaliai pristatė princas Čarlzas. Net 5 metus vyriausybės departamentai ir įvairios institucijos ieškojo teisinio dokumento, tačiau galiausiai nusprendė nusižeminti ir paprašyti Jungtinės Karalystės pateikti dokumento fotokopiją.

Tačiau natūraliai kyla klausimas – ar praradusi tokį dokumentą valstybė netenka nepriklausomybės?

Pasak Londono universitetinio koledžo tarptautinės teisės profesorės Catherine Redgwell, atsakymas yra neabejotinai neigiamas. Ji sako, kad jei valstybė yra pripažįstama kitų valstybių ir dalyvauja tarptautinėje bendruomenėje, oficialaus dokumento praradimas neturi įtakos valstybės egzistencijai.

Anot jos, nepriklausomybę Fidžiui suteikė Jungtinės Karalystės parlamentas 1970-ųjų nepriklausomybės aktu. Nuo 1970 metų spalio 10 dienos Jungtinės Karalystės vyriausybė visiškai nėra atsakinga už Fidžio vyriausybę. Pasak profesorės, nepriklausomybės dokumentai yra tik simbolinė jos išraiška.

Juk jeigu prarastumėte savo gimimo liudijimą, tai nereikštų, jog nustojote egzistuoti. Valstybės teisėtumas nepriklauso nuo popieriaus lapo. Tai taip pat neturi įtakos valstybės konstitucijai.

Brunel universiteto profesorė Roda Mushkat sutinka su kolegės nuomone ir priduria, kad niekas net nedrįstų ginčytis ar kvestionuoti, jog Fidžis nėra nepriklausoma valstybė.

Fidžio laimei, daugelio valstybių nepriklausomybę liudijančių dokumentų kopijos yra Jungtinės Karalystės Nacionaliniame archyve. Visi dokumentai saugomi patalpose, kuriose taip pat palaikomas reikiamas temperatūros bei drėgmės lygis.

Šaltinis: BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.