Kodėl į tualetą prieš turtuolius skubėdavo vergai?

Efesas buvo vienas didžiausių ir svarbiausių miestų senovės graikų-romėnų pasaulyje, jis netgi buvo laikomas progreso lopšiu.

Į tualetą žmonės ateidavo ne tik reikalų atlikti, bet ir pabendrauti.<br>123rf nuotr.
Į tualetą žmonės ateidavo ne tik reikalų atlikti, bet ir pabendrauti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 5:27 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:59 PM

Skolastikos vonios, sukurtos I amžiuje, turėjo ne vieną patogumą, kuriuo mėgaujamės šiais laikais. Efese buvo įvairių visuomeninių veiklų, įskaitant ir viešuosius tualetus su ištaigingomis marmuro sėdynėmis.

Jame rasite 36 unitazus (tiksliau, skyles), sumontuotus ant vientiso suoliuko, o šalia jų būdavo latakai, skirti švariam vandeniui bėgti. Tualetinis popierius tais laikais dar neegzistavo, todėl tekantis vanduo būdavo naudojamas kempinei ant pagaliuko sušlapinti ir pasirūpinti asmenine higiena. Tuo atveju, jeigu vanduo netekėdavo, būdavo padėtas kibiras su sūriu vandeniu ar acto vandeniu.

Nuotekų kanalai būdavo paslėpti tamsiuose ir giliuose požemiuose, maždaug 2-4 metrų gylyje, o tuo laikotarpiu šis gylis laikytas pakankamai dideliu.

Kalbama, kad jeigu orai būdavo vėsūs, turtingi efasiečiai pasiųsdavo savo vergus sušildyti unitazų sėdynes, kol atvykdavo patys turtingieji. Šis malonumas tuo metu buvo laikomas prabanga, todėl norint įeiti ir pasinaudoti šiuo „civilizacijos stebuklu“, reikėdavo susimokėti mokestį. Už šį mokestį gyventojai galėdavo mėgautis prabangiais santechniniais įrengimais, mozaikinėmis grindimis bei malonia kompanija, kurioje netrūkdavo įvairių diskusijų.

Šaltinis: Atlasobscura.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.