Didžiausio organizmo pasaulyje tūkstančius metų niekas nepastebėjo

Kai kitą kartą parduotuvėje pirksite pievagrybius, prisiminkite, kad jie turi giminaitį Vakaruose, kuris yra toks didelis, jog užima 965 hektarų plotą Oregono mėlynuosiuose kalnuose (JAV). Kitaip sakant, šis milžiniškas grybas galėtų užpildyti 1665 futbolo aikštes. 

 Armiliaria šeimos grybai yra vadinami medaus grybais dėl geltonų viršūnėlių bei saldaus skonio.<br> 123rf nuotr.
 Armiliaria šeimos grybai yra vadinami medaus grybais dėl geltonų viršūnėlių bei saldaus skonio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2017, 3:41 PM, atnaujinta May 2, 2017, 3:49 PM

Šis Armillaria ostoyae grybas buvo atrastas 1998 metais ir pripažintas didžiausiu žinomu organizmu pasaulyje, kokiu iki tol laikytas 33,5 metro ilgio, 200 tonų sveriantis mėlynasis banginis. Skaičiuojant pagal grybo augimo greitį, manoma, kad jis yra 2400 metų amžiaus, tačiau kai kurie mokslininkai spėja, kad jo amžius gali siekti ir 8650 metų. 

Mokslininkų komanda šį grybą atrado tyrinėdami šios rūšies grybų paplitimą rytų Oregone. Šis grybas sukelia Armiliaria šaknų ligą, kuri itin kenksminga spygliuočiams. Šis grybas auga šalia medžių šaknų ir išskiria medžiams kenksmingus fermentus. 

Dėl gerų genų bei stabilios aplinkos šis grybas auga jau kelis tūkstančius metų. Visi Armiliaria šeimos grybai yra vadinami medaus grybais dėl geltonų viršūnėlių bei saldaus skonio. Dauguma jų yra labai dideli, tačiau visiškai nekenksmingi žmonėms. 

Štai 1992 metais atrastas Armillaria bulbosa grybas užima 15 hektarų plotą ir sveria apie 100 tonų. Jo amžius gali siekti 1500 metų. Anot mokslininkų, jie visuomet žinojo, kad grybai gali būti dideli, bet niekada nemanė, kad jie gali būti tokie dideli. 

Vėliau buvo rasti vis didesni ir didesni grybai – tai leido nauji mokslininkų metodai, padedantys atskirti individualų grybą nuo daugybės grybų, susibūrusių į vieną vietą. 

Tiesa, šių grybų atradimas iš naujo paskatino diskusijas, kas yra laikoma vienu organizmu. Vienas organizmas apibrėžiamas kaip genetiškai identiškų ląstelių, kurios komunikuoja tarpusavyje, rinkinys. Tiek mėlynasis banginis, tiek milžiniškas grybas atitinka į šį apibrėžimą. 

Šaltinis: Scientificamerican.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.