Moters gyvenimo trukmė priklauso nuo sutuoktinio amžiaus

Mokslininkai sako, kad norėdami ilgiau gyventi, turite susituokti su panašaus amžiaus žmogumi. Ypač tai taikytina moterims.

 Net ir esant dideliam amžiaus skirtumui tarp sutuoktinių, jų gyvenimo trukmė vis tiek yra ilgesnė negu nesusituokusių žmonių. <br> 123rf nuotr.
 Net ir esant dideliam amžiaus skirtumui tarp sutuoktinių, jų gyvenimo trukmė vis tiek yra ilgesnė negu nesusituokusių žmonių. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2017, 2:12 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:28 PM

Santuoka įprastai pailgina gyvenimo trukmę, tačiau porų amžiaus skirtumas skirtingai veikia vyrų ir moterų gyvenimo trukmę. Ištekėjus už vyresnio vyro, moters gyvenimo trukmė sutrumpėja, tačiau ištekėjus už jaunesnio, gyvenimo trukmė dar labiau sutrumpėja.

Tokios išvados buvo padarytos išanalizavus dviejų milijonų danų sveikatos istoriją. Šie duomenys leido mokslininkams prieiti išvadą, jog moterų gyvenimo trukmei naudingiausia yra ištekėti už tokio paties amžiaus vyro.

Medicinos įrašai prieš tai atliktuose tyrimuose parodė, kad vyrai gyvena ilgiau, jeigu jie veda jaunesnę moterį. Mokslininkai tikėjosi, kad tai turėtų atsispindėti ir moterų, kurios išteka už jaunesnių vyrų, gyvenimo trukmės rodikliuose.

Tačiau Sveno Drefahlo iš Maxo Plancko Demografinių tyrimo instituto Rokstoke (Vokietija) atliktas tyrimas parodė, kad kuo didesnis amžiaus skirtumas tarp žmonos ir vyro, tuo trumpesnė moters gyvenimo trukmė, nepaisant to, ar vyras yra vyresnis, ar jaunesnis.

Anot S.Drefahlo pranešimo, vyrai, kurie yra 7–9 metais vyresni už savo žmonas, turi 11 procentų mažesnį mirtingumo rodiklį nei vyrai, kurie yra vedę savo bendraamžes. Tačiau moteris, kuri yra 7–9 metais vyresnė už savo vyrą, turi 20 procentų padidėjusį mirtingumo rodiklį, negu moterys, kurios yra ištekėjusios už savo bendraamžio.

Mokslininkai manė, kad jaunesnis sutuoktinis turi teigiamą psichologinį efektą vyresniam sutuoktiniui, be to, jaunesnis sutuoktinis geriau pasirūpina vyresniu sutuoktiniu pensinio amžiaus laikotarpiu.

Vis dėlto S.Drefahlo tyrimas privertė suabejoti seniau vyravusiais mokslininkų įsitikinimais, kadangi jie negalioja moterims. Tiesa, S.Drefahlas negali paaiškinti, kodėl taip yra.

Dalis paaiškinimo gali slypėti tame, kaip moterys ir vyrai formuoja santykius gyvenimo metu. Moterys turi daugiau artimų draugų negu vyrai, todėl santuoka joms nesuteikia tiek naudos sveikatos atžvilgiu, kiek vyrams. Priešingai nei jaunesnė žmona, jaunesnis vyras neturi tokių pačių privalumų – jis ne taip rūpinasi savo vyresne žmona, kaip jaunesnė žmona rūpintųsi savo vyresniu vyru. Senatvėje moteris turi pakankamai draugų, kad ja kas nors pasirūpintų, o vyrai – ne.

Tiesa, bet kokiu atveju santuoka yra naudinga sveikatai. Tyrimai rodo, kad net ir esant dideliam amžiaus skirtumui tarp sutuoktinių, jų gyvenimo trukmė vis tiek yra ilgesnė negu nesusituokusių žmonių.

Šaltinis: Theguardian.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.