Manote, Saulė yra įspūdinga? Šie palyginimai jus nustebins

Visatoje pilna didžiulių objektų, prieš kuriuos mūsų Žemė atrodo tarsi smėlio grūdelis ant kalno viršūnės. Tam netgi nereikia žvelgti už Saulės sistemos ribų. Kaip pavyzdį galime pasitelkti Jupiterį. Šis milžinas turi net 63 palydovus, iš kurių kai kurie yra didesni nei kitos Saulės sistemos planetos (pavyzdžiui, Ganimedas, kuris yra didesnis už Merkurijų). Jupiterio Didysis raudonasis taškas (didžiausia planetos audra) yra dvigubai didesnis už Žemę, o pačioje planetoje galėtų tilpti 1300 Žemės planetų.

Visatoje pilna didžiulių objektų, prieš kuriuos mūsų Žemė atrodo tarsi smėlio grūdelis.<br>NASA nuotr.
Visatoje pilna didžiulių objektų, prieš kuriuos mūsų Žemė atrodo tarsi smėlio grūdelis.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2017, 8:05 AM, atnaujinta Jun 21, 2017, 8:06 AM

Taigi, švelniai tariant, Jupiteris yra nepaprastai didelis. Tačiau Jupiteris nėra didžiausias objektas Saulės sistemoje, kadangi šis titulas be jokių abejonių priklauso pačiai Saulei – joje galėtų tilpti 1,3 milijono Žemės planetų! Tai skamba įspūdingai, tačiau yra daug žvaigždžių, prieš kurias Saulė atrodo tarsi nykštukė. Tiesą sakant, yra žvaigždžių, kurios netgi didesnės už visą Saulės sistemą – pavyzdžiui, mėlynosios supermilžinės.

Terminai „supermilžinė“ ar „hipermilžinė“ yra bendriniai, naudojami apibūdinti didžiausioms ir ryškiausioms žvaigždėms Visatoje. Tikslūs terminai yra nustatomi atsižvelgiant į konkrečią žvaigždę (pvz., geltonosios supermilžinės, raudonosios supermilžinės ar mėlynosios supermilžinės). Neketiname vardinti visų žvaigždžių rūšių. Kol kas jums užteks žinoti, kad vėsiausios yra raudonos žvaigždės, o karščiausios – mėlynos, o „super“ žvaigždės yra ryškesnės už „hiper“ žvaigždes, tačiau pastarosios yra kiek didesnės.

Visa tai reiškia, kad mėlynosios supermilžinės yra pakankamai įspūdingos. Jos nėra pačios didžiausios žinomos žvaigždės, tačiau pačios ryškiausios ir turinčios daugiausiai energijos. Jos yra nuo 10 000 iki milijono kartų ryškesnės už Saulę. Šių žvaigždžių paviršiaus temperatūra siekia nuo 10 000 iki 50 000 laipsnių pagal Celsijų, o Saulės – vos 5400 laispnių pagal Celsijų. Tai reiškia, kad jeigu mėlynoji supermilžinė pakeistų mūsų Saulę, visa gyvybė būtų sudeginta ir nušluota nuo Žemės paviršiaus.

Ir, kaip jau minėjome, šios žvaigždės yra nepaprastai didelės. Rigelis yra viena žinomiausių mėlynųjų supermilžinių. Ji yra Oriono žvaigždyne, o jos masė yra 20 kartų didesnė nei Saulės. Rigelis išspinduliuoja net 60 000 kartų daugiau energijos nei Saulė ir yra už ją 60 kartų didesnė. Vis dėlto, yra žvaigždžių, turinčių nepalyginamai įspūdingesnius duomenis. Mėlynosios supermilžinės gali būti didesnės už Saulę iki 1000 kartų. Tai reiškia, kad jeigu tokia žvaigždė atsidurtų Saulės sistemos viduryje, ji pasiektų Jupiterio orbitą (tiksliau, ji prarytų beveik visą Saulės sistemą).

Jeigu jau manote, kad šios žvaigždės yra įspūdingos, leiskite supažindinti su raudonosiomis hipermilžinėmis. Jos yra didžiausios žinomos žvaigždės. NML Cygni yra viena didžiausių mums žinomų žvaigždžių. Jos spindulys yra 1650 kartų didesnis už Saulės. Jeigu ji atsidurtų Saulės sistemos centre, jos paviršius atsidurtų toliau nei Jupiterio orbita, maždaug pusiaukelėje tarp Jupiterio ir Saturno orbitų. Taigi ji prarytų Merkurijų, Venerą, Žemę, Marsą ir Jupiterį su visais šių plentų palydovais. O ką jau kalbėti apie šios žvaigždės skleidžiamas elektromagnetines audras, kurios tiesiog sunaikintų visą Saulės sistemą.

Apibendrinant, yra daugybė žvaigždžių, didesnių, galingesnių ir ryškesnių už mūsų Saulę, tačiau Saulė už visas jas yra truputį įspūdingesnė. Kodėl? Todėl, kad Saulė yra vienintelė žinoma žvaigždė, kuri suteikė pagrindo Žemėje atsirasti gyvybei. Ir, mūsų nuomone, tai yra pakankamai įspūdinga.

Parengta pagal Futursim.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?