Kaip sukčius apgavo sukčius

Prieš keletą metų ispanų policija suėmė du brolius iš Cheronos (Ispanija), kurie pardavė padirbtą garsaus ispanų dailininko Francisco de Goya darbą arabų šeichui. Tačiau pasirodo, kad tariamas „šeichas“ sumokėjo sukčiams padirbtais pinigais.

Broliai bandė parduoti padirbtą Francisco Goya paveikslą, bet apmokėjimą gavo padirbtais pinigais.
Broliai bandė parduoti padirbtą Francisco Goya paveikslą, bet apmokėjimą gavo padirbtais pinigais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2017, 7:53 AM

Broliai sukčiai suvokė, kad juos apgavo ir pinigai yra netikri, kai mėgino gautus 1,7 milijono Šveicarijos frankų (apie 1,5 milijono eurų) padėti į Ženevos banką, tačiau jiems buvo pasakyta, kad pinigai tėra fotokopijos.

Ispanijos policija apie šį sukčiavimo atvejį sužinojo 2014 metų gruodžio mėnesį, kai Avinjono (Prancūzija) pasienio posto pareigūnai juos informavo, jog sulaikė du brolius iš Ispanijos, mėginusius įvežti į šalį 1,7 milijonus padirbtų Šveicarijos frankų.

Tariamas šeichas sutiko sumokėti už netikrą de Goyos piešinį „Portrait of don Antonio María Esquivel“ 4 milijonus eurų. Pirmoji sumos dalis buvo perduota Turine (Italija), o ją pristatė šeicho pavaldinys. Pasirodo, jog broliai aparatu patikrino pinigų tikrumą, tačiau šeicho pavaldinys prieš jiems išvykstant į Šveicariją sugebėjo apkeisti pinigus į netikrus.

Negana to, broliai pavaldiniui davė 300 000 eurų premiją už tai, kad šis juos supažindino su šeichu. Tam jie netgi pasikolino šiuos pinigus iš vieno draugo, prižadėdami pinigus grąžinti kitą dieną su 80 000 eurų palūkanomis.

Vis dėlto, viskas susiklostė kitaip, nei broliai tikėjosi. Šeichas ir jo pavaldinys dingo su 300 000 eurų be žinios, jų buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. O netikras Goya piešinys, kuris buvo rastas brolių namuose, yra saugomas policijoje.

Įdomu tai, kad viskas prasidėjo dar 2003 metais, kai broliai patys nusipirko netikrą Goya paveikslą už 270 000 eurų, įsitikinę, jog tai tikras paveikslas. Tuomet jie sumokėjo tik 20 000 eurų užstatą - kadangi taip ir nebuvo išduotas paveikslo tikrumą patvirtinantis sertifikatas. 2006 metais Cheronos apylinkės teismas pasamdė Goya paveikslų ekspertą, kuris nustatė, jog paveikslą nutapė ne pats Goya, todėl paveikslas yra padirbtas. Ekspertas nurodė, jog padirbinėtojas pamiršo nupiešti garbės medalį ant paveikslo subjekto krūtinės, todėl nustatyti, kad jis padirbtas, sunku nebuvo.

Teismas leido broliams pasilikti netikrą paveikslą ir atleido juos nuo likusio 250 000 eurų mokesčio paveikslą pardavusiam sukčiui. Tuomet broliai, žinodami, jog paveikslas yra padirbtas, ėmė ieškoti jo pirkėjo, tačiau galiausiai buvo apgauti patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.