Kodėl flamingai yra rožinės spalvos? Nepatikėsite

Flamingai yra ilgakojai paukščiau rožinės spalvos plunksnomis. Šie paukščiai žinomi daugiausia dėl savo itin ryškios ir išskirtinės spalvos, o jų pavadinimas išvertus iš ispanų kalbos reiškia „liepsnų spalvos“.

 Flamingams galioja posakis „esi tuo, ką valgai“. Ryški rožinė flamingų spalva atsiranda dėl beta karotino - raudonai oranžinio pigmento - kuris randamas daugybėje dumblių, lervų bei krevečių, kuriomis flamingai maitinasi.<br> 123RF nuotr.
 Flamingams galioja posakis „esi tuo, ką valgai“. Ryški rožinė flamingų spalva atsiranda dėl beta karotino - raudonai oranžinio pigmento - kuris randamas daugybėje dumblių, lervų bei krevečių, kuriomis flamingai maitinasi.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 9:33 AM

Nors ir išskirtiniausias išvaizdos bruožas, flamingų spalva nėra iš protėvių paveldėta savybė. Tiesą sakant, paukščiai gimsta pilkos spalvos. Tai reiškia, kad jų spalva nėra užkoduota jų DNR. Tad kodėl j7 plunksnos tampa rožinėmis?

Flamingams galioja posakis „esi tuo, ką valgai“. Ryški rožinė flamingų spalva atsiranda dėl beta karotino - raudonai oranžinio pigmento - kuris randamas daugybėje dumblių, lervų bei krevečių, kuriomis flamingai maitinasi. Flamingų virškinimo sistemos fermentai skaido karotenoidus į pigmentus, kuriuos kepenyse pasisavina riebalai. Ten šie pigmentai ir kaupiami.

Tiesa, kad spalva atsispindėtų fizinėse savybėse, karotenoidų vartojimas turi būti pakankamai gausus. Pasirodo, flamingų dieta susideda išskirtinai iš karotenoidais pripildytų delikatesų, todėl paukščiai greitai nusidažo rožine spalva. Kita vertus, žmonėms reikėtų suvalgyti itin didelį morkų, kuriose gausu karotenoidų, kiekį, kad įgautume oranžinį atspalvį.

Pasaulyje yra keturios skirtingos flamingų rūšys, ir visos jos yra kilusios iš Pietų Amerikos. Visos šios rūšys, kurios gyvena atskirose grupelėse, yra išsibarsčiusios po įvairius pasaulio kampelius, todėl kiekvienos rūšies ar net grupelės spalva priklauso nuo vietovės, kurioje jie gyvena. Vieni flamingai yra tamsesnio ar šviesesnio atspalvio, kai kurie turi oranžinės ar raudonos spalvų tonus, o kai kurie yra visiškai balti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.