Pažiūrėkime moksliškai: kodėl visada naudingiau užsisakinėti didesnę picą?

Dauguma mūsų dažniausiai užsisako tokio dydžio picą pagal tai, kiek planuojame suvalgyti. Ir tai yra normalu. Tačiau jeigu svarstote, kaip gauti kuo didesnę vertę už kiekvieną išleidžiamą eurą, jums reikėtų užsisakinėti didžiausią picą, kokią tik galima užsisakyti. Kodėl?

Matematika paprasta – pica yra apvali, o didėjant jos spinduliui, su juo didėja ir picos plotas. O pažvelgus į kainas picerijose, tampa aišku, kad jūs visuomet išlošite pasiėmę kuo didesnę picą.<br> 123RF nuotr.
Matematika paprasta – pica yra apvali, o didėjant jos spinduliui, su juo didėja ir picos plotas. O pažvelgus į kainas picerijose, tampa aišku, kad jūs visuomet išlošite pasiėmę kuo didesnę picą.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-11 15:34

Tinklaraščio „Planet Money“ autorius Quoctrung Bui papasakojo, kaip kartą su savo draugu inžinieriumi nuėjo į piceriją. Inžinierius pasakė, kad nėra labai alkanas, tačiau vis tiek pasiims 30 centimetrų dydžio picą, vietoje mažesnės 20cm, kadangi 30 centimetrų dydžio pica yra daugiau nei dvigubai didesnė už 20 centimetrų dydžio picą – nors pastaroji yra tik nežymiai pigesnė.

Stebėtis tuo nereikėtų, kadangi matematika šioje vietoje yra paprasta – pica yra apvali, o didėjant jos spinduliui, su juo didėja ir picos plotas. Taigi, 40 centimetrų dydžio pica yra net keturis kartus didesnė už 20 centimetrų picą. O pažvelgus į kainas picerijose, tampa aišku, kad jūs visuomet išlošite pasiėmę kuo didesnę picą.

Šiame tinklaraštyje taip pat pateikiama interaktyvi diagrama, kurioje lyginamos vidutinės picų kainos JAV. Šioje diagramoje galima pamatyti, kiek kartų didesnioji pica yra didesnė už mažesniąją ir kaip skiriasi jų kainos.

Pavyzdžiui, viena 45 centimetrų dydžio pica yra 1,7 karto didesnė už vieną 41 centimetro dydžio picą, ir net 5,1 karto didesnė už vieną 20 centimetrų dydžio picą. Kad gautumėte tiek pat picos, kiek gaunate už 45 centimetrų 18,68 dolerių kainos picą, pirkdami 41 centimetro picą turėtumėte papildomai išleisti 5,29 dolerio, o pirkdami 20 centimetrų dydžio picas – net 23,09 dolerio papildomai. Pažvelgus į šiuos skaičius, tampa aišku, kad pirkdami mažesnę picą jūs gerokai permokate. Tai visuomet labiau apsimoka užsisakyti didesnę picą.

Žinoma, tai tėra matematiniai paskaičiavimai, kurie parodo, kad užsisakyti didesnę picą labiau apsimoka finansiškai. Bet jei ketinate pietauti su draugu ir norite sutaupyti – galbūt verčiau suderinti abiems tinkančią picos rūšį ir pirkti vieną didelę, nei užsisakyti dvi mažas?

Parengta pagal lifehacker.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.