Likimo ironija, arba kodėl verta dėvėti šalmą

Žmonės dažnai būna nusiteikę prieš tokias mūsų saugumą užtikrinančias ir elementarias priemones, kaip automobilio saugos diržai ar motociklininko šalmas. Šių saugumo priemonių priešininkų argumentai apsiriboja tuo, kad dėvėti šalmą ar segėti diržą yra nepatogu ar netgi neestetiška. Tačiau tokie argumentai nublanksta prieš grėsmę gyvybei, o vienam tokiam saugumo priemonių priešininkui likimas parodė tokio mąstymo ydingumą pačiu tragiškiausiu ir ironiškiausiu būdu.

Vienam saugumo priemonių priešininkui likimas parodė tokio mąstymo ydingumą pačiu tragiškiausiu ir ironiškiausiu būdu.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Vienam saugumo priemonių priešininkui likimas parodė tokio mąstymo ydingumą pačiu tragiškiausiu ir ironiškiausiu būdu.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 2:08 PM

Prieš kelerius metus Niujorke 550 motociklininkų protestavo prieš Niujorko valstijos įstatymų pakeitimus, kurie įpareigojo motociklininkus dėvėti šalmus – o už jų nedėvėjimą skirti baudas. Šią protesto akciją organizavo Amerikos baikerių organizacija ABATE, kuri pasisako už motociklininkų laisvę. Beje, tokie protestai JAV organizuojami dažnai.

Tačiau protesto žygio metu vienas motociklininkas, vardu Philip A. Contos, staiga ėmė stabdyti savo 1983-iųjų „Harley Davidson“, dėl ko buvo nusviestas į priekį ir trenkėsi į betoninį grindinį. 55-erių vyrui ligoninėje buvo konstatuota mirtis.

Negana to, medicinos ekspertai pareiškė, kad jeigu Ph. Contosas būtų dėvėjęs šalmą, jis neabejotinai būtų išgyvenęs.

Organizacija ABATE labai apgailestavo dėl šio įvykio, tačiau vis tiek mano, kad šalmų dėvėjimas neturėtų būti privalomas, o kiekvienas motociklininkas galėtų pats pasirinkti, ar jam dėvėti šalmą, ar ne. Organizacijos nuomone, privalomas šalmų dėvėjimas neužkirs kelio nelaimingiems įvykiams, O Jimas Hedlundas iš JAV Kelių saugumo asociacijos nurodo, kad šalmo dėvėjimas sumažina mirties tikimybę net 40 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.