Kuo vienišumas blogiau už nutukimą – ir kurioje šalyje žmonės vienišiausi?

Žmonės yra socialūs sutvėrimai, todėl kad ir ką kas besakytų, kiekvienam žmogui reikia bendravimo. Tai patvirtino ir atliktas tyrimas, kuris parodė, kad vienišumas yra pavojingiau nei nutukimas. Mokslininkai šią išvadą patvirtino išanalizavę 218 kitų tyrimų.

Ištikrųjų gan nemažai pasaulio gyventojų yra vieniši. Tyrimui vadovavusi mokslininkė Julianne Holt-Lunstad tegia, kad dirbantys žmonės turėtų pasiruošti ne tik finansinei, bet ir socialinei senatvei. <br>123RF nuotr. 
Ištikrųjų gan nemažai pasaulio gyventojų yra vieniši. Tyrimui vadovavusi mokslininkė Julianne Holt-Lunstad tegia, kad dirbantys žmonės turėtų pasiruošti ne tik finansinei, bet ir socialinei senatvei. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 12:51 PM

Vienišumas – labiau nei nutukimas – padidina mirties riziką. Mokslininkai iš JAV nustatė, kokias pasekmes sveikatai sukelia vienišumas ir socialinė izoliacija. Šie duomenys buvo surinkti iš 4 mln. žmonių, vienišių ir daugiau pažinčių turinčių žmonių atvejai buvo palyginti – ir buvo prieita išvada, kad 50% vienišų žmonių turi didesnę tikimybę numirti anksčiau, kai tuo tarpu nutukimas mirties riziką padidina 30%. Tyrimas apėmė žmones iki 70 metų amžiaus.

Iš tikrųjų gan nemažai pasaulio gyventojų yra vieniši. Tyrimui vadovavusi mokslininkė Julianne Holt-Lunstad tegia, kad dirbantys žmonės turėtų pasiruošti ne tik finansinei, bet ir socialinei senatvei.

Jauni žmonės patekę į kalėjimus su kitais nebendrauja ir taip sulaukia ankstesnės mirties. Socialinė izoliacija yra suvokiama kaip bausmė, ir žmonės nuo tokios izoliacijos kenčia visame pasaulyje.

Šis tyrimas bei jo rezultatai buvo pristatyti kasmetinėje konvencijoje, kurią organizuoja Amerikos psichologų asociacija. Tyrime išaiškinta, kad Europos vienišumo „sostinė“ yra Didžioji Britanija – nes čia žmonės mažiau bendrauja su savo kaimynais ir rečiau turi stiprias draugystes, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis.

Vietinė D. Britanijos asociacija pasiūlė imti spręsti šią šalies problemą, nes vienišumas čia kamuoja apie 1 mln. senyvo amžiaus žmonių. Beveik 17% vyresnio amžiaus žmonių savo kaimynus, šeimą ir draugus mato rečiau nei kartą per savaitę, o vienas iš dešimties su artimaisiais bendrauja rečiau nei kartą per mėnesį.

2015 metais Harvardo universiteto mokslininkai pastebėjo, kad vieniši žmonės turi daugiau baltymų, reikalingų kraujo krešėjimui. Jis sukelia širdies smūgius bei didina insultų riziką. Yorko univeristete atliktas tyrimas parodė, kad vieniši žmonės turi 30% didesnę tikimybę susirgti širdies ligomis.

Tačiau ne tik senyvo amžiaus žmonės kenčia vienišumą. Psichinės sveikatos fondo tyrimas parodė, kad nemažai žmonių nuo 18 iki 34 metų vienatvę kenčia dažniau nei 55 metų amžiaus žmonės. Tyrimo duomenimis, nuo šios problemos kenčia nuo 20 iki 80 procentų jaunų žmonių – o vyresnių tik nuo 40 iki 50 procentų.

Kadangi vienišumas ir socialinė izoliacija išties paankstina žmonių mirtį, ekspertai mano, kad socialinių įgūdžių reikėtų mokyti dar mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.