Ką kinų laidotuvėse veikia striptizo šokėjos?

Tikriausiai neatsirastų žmogaus, kuris nėra buvęs laidotuvėse. Mes visi esame netekę artimųjų ir žinome, kad laidotuvės reikalauja rimties ir susitelkimo. Tačiau ką pagalvotumėte, jeigu išgirstumėte, kad laitotuvėse dalyvaus striptizo šokėjos? Ir ne, jos ten dalyvaus ne kaip svečiai, o dirbs savo darbą. Pasirodo, būtent tai yra pakankamai įprasta Kinijoje.

 Pirmą kartą visuomenės dėmesį striptizo šokėjos laidotuvių metu atkreipė dėmesį 1980 metas Taivane.<br> 123RF nuotr.
 Pirmą kartą visuomenės dėmesį striptizo šokėjos laidotuvių metu atkreipė dėmesį 1980 metas Taivane.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2018, 2:45 PM

Kinijos valdžia neseniai įvedė apribojimų striptizo šokėjų pasirodymams laidotuvių metu – o tai nėra pirmas kartas, kai bandoma apriboti ir išgyvendinti tokią praktiką. Tačiau pirmiausiai kyla klausimas – kodėl žmonės išvis samdo striptizo šokėjas laidotuvėse?

Anot vienos teorijos, striptizo šokėjos yra skirtos pritraukti į laidotuves didesnį svečių skaičių, o didelis svečių skaičius laidotuvėse yra pagarbos mirusiajam ženklas.

Kita teorija teigia, kad tai yra skirta išaukštinti dauginimąsi. Kai kuriose kultūrose šokiai su erotiniais elementais yra naudojami tam, kad būtų perteiktas velionio noras turėti daug vaikų.i

Dar viena – gana praktiška – teorija nurodo, kad striptizo šokėjos demonstruoja turtus. Mat kinai, visai kaip lietuviai, labai mėgsta pasirodyti ir pademonstruoti, kad yra turtingi, todėl į laidotuves kviečia ne tik striptizo šokėjas, bet ir aktorius, dainininkus ar net komikus.

Šis keista kinų praktika yra labiausiai paplitusi kaimo vietovėse, o dar populiaresnė ji yra Taivane, kur ir slypi tokios praktikos šaknys – pirmą kartą visuomenės dėmesį striptizo šokėjos laidotuvių metu atkreipė dėmesį 1980 metas būten ten.

Taivane ši tradicija netruko paplisti, tačiau Kinijoje valdžia yra griežtesnė, todėl kai kurie žmonės nėra net girdėję apie tai.

Tiesa, net ir Taivane ši praktika nėra paplitusi didžiuosiuose miestuose. Mat ši praktika yra ties teisėto elgesio riba, todėl niekas nenori tokio šou surengti viduryje miesto – tad dažniau pasitaiko priemiesčiuose.

Štai pernai vienose Taivane vykusiose laidotuvėse ant visureigių stogų šoko net 50 striptizo šokėjų. Jose buvo laidojamas vietinis politikas, kuris savo šeimai buvo išreiškęs norą jam surengti „spalvingas“ laidotuves.

Vis dėlto, Kinijos valdžia nėra patenkinta tokiomis savo gyventojų tradicijomis. Kinijos kultūros ministras tokiu papročius pavadino „necivilizuotais“ ir pabrėžė, kad kiekvienas, pasamdęs striptizo šokėjas laidotuvėms, bus griežtai nubaustas.

Tačiau šią praktiką bus sunku išgyvendinti, nes visuomenė nepaiso valdžios draudimų, bei toliau laidotuvėms samdo striptizo šokėjas.

2006 metais buvo sulaikyti penkių striptizo trupių lyderiai, kai vieno ūkininko laidotuvėse dalyvavo daugybė striptizo šokėjų. 2015 metais Hebei ir Džiangsu provincijose buvo nubausti laidotuvių organizatoriai, kurie kvietė prostitutes į laidotuves nepadoriems pasirodymams.

Naujomis kampanijomis valdžia taikosi į Henano, Anhui, Džiangsu ir Hebei provincijas. Valdžia taip pat sukūrė telefono liniją, kuria žmonės gali pranešti apie laidotuvėse dalyvaujančias striptizo šokėjas, mainais į piniginį atlygį.

Nežinia, ar kada nors šis paprotys nutrūks, tačiau aišku, kad Kinijos valdžia ir toliau su juo atkakliai kovos.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?