Kalbanti gorila turėjo ir kitų stulbinamų gebėjimų

Kaip jau rašė Lrytas.lt, šią savaitę nugaišo gebėjimu bendrauti su žmonėmis ženklų kalba išgarsėjusi gorila Koko. Gyvūnas nugyveno 46 metus.

 Gorilos Koko mokytoja tapo daktarė Francine Patterson. Visa tai buvo Stanfordo universiteto tyrimų dalis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Gorilos Koko mokytoja tapo daktarė Francine Patterson. Visa tai buvo Stanfordo universiteto tyrimų dalis.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-22 08:50

Vakarinių žemumų gorila ramiai nugaišo miegodama antradienį „Gorilų fondo“ rezervate Santa Kruzo kalnuose Kalifornijoje.

„Šis gyvūnas taip pat buvo ir tarprūšinės komunikacijos simbolis, – teigiama pranešime. – Ji buvo labai mylima ir jos labai trūks“.

Manoma, kad Koko intelekto koeficientas buvo kažkur tarp 75 ir 95 (vidutinis žmogaus – tarp 90 ir 110), ir ženklais sugebėdavo išreikšti apie 1000 žodžių. Ji taip pat suprato šnekamąją anglų kalbą.

Gimęs San Francisko zoologijos sode ir geriausiais savo laikais svėręs apie 135 kg gyvūnas ženklų kalbos mokytis pradėjo dar būdamas kūdikiu, o jo mokytoja tapo daktarė Francine Patterson. Visa tai buvo Stanfordo universiteto tyrimų dalis.

Dėl savo unikalių sugebėjimų ji du kartus pateko į žurnalą „National Geographic“ – pirmąkart 1978-aisiais, kai kai ji, pasinaudodama veidrodžiu, fotoaparatu fotografavo pati save, o antrą kartą – 1985-aisiais, kai ji gedėjo dėl savo naminio gyvūno – katės – mirties.

Per savo gyvenimą Koko laikė net kelias kelias, ženklų kalba net suteikdama joms vardus – All Ball (liet. visa apvali), Lipstick (liet. lūpdažis) ar Smoky. Dėžę su kačiukais dovanų ji gavo 44-ojo gimtadienio proga.

Jos meilė gyvūnams įkvėpė knygą vaikams „Koko kačiukai“ ir prekinio ženklo žaislų seriją.

2012-aisiais ji apstulbino mokslininkus grodama pučiamaisiais instrumentais – tokiais kaip dūdele, lūpine armonikėle ar švilpukais – sugebėjimu, įrodančius, kad primatai gali išmokti kontroliuoti savo kvėpavimą.

„Jos įtaka ir vertė buvo ir visada bus labai didelė. Jos mums suteiktos pamokos apie gorilų emocijų gilumą ir jų kognityvinius sugebėjimus pakeis pasaulį“, – teigia „Gorilų fondas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.