Nusipirkusi žiedą už 13 dolerių, pardavė už 850 tūkstančių

Jei ieškote senovinės suknelės, unikalios diržo sagties, mielos vazos ar kito niekučio – blusų turgus yra pati vieta tam. Bet vienai Anglijos damai Vakarų Midlsekso ligoninės blusų turguje pasisekė: vieną visiškai įprastą devintojo dešimtmečio sekmadienį ji pirko žiedą už 10 svarų sterlingų (13 JAV dolerių), o po trisdešimties metų jos pirkinys pateko į žiniasklaidos antraštes.

 nė akimirkos nepagalvojo, kad žiede yra tikras deimantas – nes jis nepakankamai žibėjo.<br> Asociatyvinė 123RF nuotr.
 nė akimirkos nepagalvojo, kad žiede yra tikras deimantas – nes jis nepakankamai žibėjo.<br> Asociatyvinė 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 11:46 AM

Moteris žiedą kasdien nešiojo 30 metų – kol galiausiai savo pačios nustebimui sužinojo, kad jame esantis 26 karatų deimantas buvo apdirbtas XIX a.

Galutinė suma, kuri buvo pasiūlyta už žiedą Sotheby’s aukcione – 656 750 svarų sterlingų (apie 745 tūkst. eurų arba 850 tūkst. JAV dolerių), ir tai dvigubai viršijo sumą, kurios tikėjosi pardavėjai.

Dabar jau buvusi žiedo savininkė, norėjusi išlikti anonime, atskleidė, kad žiedas blusų turguje buvo įdėtas į krūvelę su pigiais niekučiais. Ji nė akimirkos nepagalvojo, kad žiede yra tikras deimantas – nes jis nepakankamai žibėjo. Taip truko tol, kol jis pakliuvo į akis juvelyrui, kuris įspėjo, kad žiedas gali kainuoti gerokai daugiau už įprastą papuošalą ir rekomendavo kreiptis į Sotheby’s.

Juvelyrikos departamento darbuotojams didelį įspūdį paliko brangakmenio dydis ir unikali forma. Jie įtarė, kad mato originalų ir senovišką deimantą, bet vis dėlto, jo autentiškumą reikėjo patvirtinti formalia analize.

Sotheby perdavė žiedą Gemologiniam Amerikos institutui. Šis patvirtino, kad 26,27 karatų deimantas buvo apdirbtas tipišku XIX stiliumi, kuris lemia, kad brangakmenis atspindi mažiau šviesos, nei šiais laikais apdirbti akmenys.

Deja, be apdirbimo šimtmečio, nieko daugiau apie žiedą nėra žinoma. Žiedo pirkėjo tapatybė taip pat neatskleidžiama – žinoma tik tiek, kad jį įsigijo ne vietinis kolekcionierius, o kažkoks tarptautinis pirkėjas.

Juvelyrikos ekspertas Tobias Kormindas teigia, kad žiedo kainą dar įmanoma padidinti – tereikia apdirbti deimantą šiuolaikiniais būdais. CNN jis sakė: „Esu įsitikinęs, kad „13 dolerių“ žiedas kažkada priklausė karališkajai šeimai ar kažkam labai turtingam – nes jis pagamintas XIX a., tai yra tais laikais, kai dar nebuvo modernių deimantų kasyklų ir šie brangieji akmenys dar nebuvo taip išplitę“.

Tai – ne pirmas atvejis istorijoje, kai už juokingą kainą įsigytas daiktas vėliau perparduodamas už įspūdingą sumą. 2013 m. vienas žmogus už 3 JAV dolerius įsigijo keraminį dubenėlį, kuris vėliau Niujorko aukcione buvo parduotas už 2,2 mln. JAV dol. Panašiai yra nutikę ir su tikru Faberge kiaušiniu, priklausiusiu pačiam carui Aleksandrui III-iajam: iš pradžių jis buvo parduotas kaip metalo laužas, bet galiausiai – už 33 milijonus JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.