Keista tradicija Anglijoje, kurį tęsiasi jau 800 metų

Kiekvienais metais spalio mėnesio pabaigoje Anglijoje vyksta gan neįprasta ceremonija. Londono miestas moka karalienei nuomos mokestį už du žemės sklypus, nors niekas tiksliai nebežino, kur šie sklypai yra.

 Londono miestas moka karalienei nuomos mokestį už du žemės sklypus, nors niekas tiksliai nebežino, kur šie sklypai yra.<br> 123rf nuotr.
 Londono miestas moka karalienei nuomos mokestį už du žemės sklypus, nors niekas tiksliai nebežino, kur šie sklypai yra.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2018, 3:05 PM, atnaujinta Aug 23, 2018, 3:10 PM

Už pirmąjį žemės lopinėlį, esantį kažkur Šropšyre, mokamas „dviejų peilių mokestis“ – duodamas vienas bukas, o kitas aštrus peilis. Už antrąjį žemės sklypą duodamos 6 didžiulės pasagos bei 61 vinis.

Nuomos mokesčio ceremonija yra seniausia teisėta ceremonija Anglijoje (išskyrus, žinoma, karūnavimą) ir vyksta tarp šv. Michaelo (spalio 11 d.) ir šv. Martino (lapkričio 11 d.) dienų karališkajame teisingumo teisme.

Ši ceremonija prasidėjo dar 1211 metais, o nuomos mokestis mokamas karalienės patikėtiniui Anglijos teisingumo teisme. Šis patikėtinis, kuris privalėjo surinkti viską, kas priklauso karalienei. Jis sėdi prie stalo su languota staltiese – viduramžiais staltiesės langeliai buvo naudojami tam, kad būtų pasižymima, kiek dar nuomos mokesčių liko surinkti.

Ši ceremonija yra tokia sena, kad jau nebėra tiksliai žinoma, kur yra tie du žemės sklypai, už kuriuos mokamas minėtas nuomos mokestis. Nepaisant to, Londono miestas jau šimtus metų moka šį mokestį ir neketina šios tradicijos nutraukti.

Be to, nuomos mokesčio dydis per daugelį metų taip ir nepasikeitė. Pirmasis nuomos mokestis yra mokamas už žemės sklypą, žinomą kaip „The Moors“ (šarvuotis), esantį kažkur Šropšyre. Įrašai rodo, kad pirmą kartą mokestis už šį žemės sklypą buvo sumokėtas 1211 metais, kai nuomininkas Nicholas de Morrsas užėmė 180 arų žemės sklypą, už kurį mokėjo dviejų peilių mokestį.

Bėgant metams, teisės į šį žemės sklypą atiteko Londono miestui. Ceremonijos metu karalienės patikėtinis turi patikrinti peilius. Bukuoju peiliu ant lazdyno šakelės išraižoma žymė, simbolizuojanti mokestį, o aštriuoju peiliu ši šakelė perkertama.

Antrasis nuomos mokestis mokamas už kalvę Tvyzerio alėjoje, kuri yra kažkur netoli Strando gatvės. Manoma, kad pirmasis nuomininkas Walteris Le Brunas buvo kalvis, kuris įkūrė savo verslą netoli tamplierių žemių 1235 metais. Vėlgi, vėliau teises į šią nuosavybę perėmė Londono miestas.

Nuomos mokestis už šį žemės sklypą yra 61 vinis ir 6 arklio pasagos. Šios milžiniškos arklio pasagos datuojamos dar nuo 1361 metų ir yra, ko gero, seniausios egzistuojančios pasagos. Jos buvo sukurtos kovoms įvairiuose turnyruose. Įdomu tai, kad kasmet Londonas perduoda tas pačias pasagas ir vinis, o iškart po ceremonijos visa tai yra grąžinama miestui, oficialiai šiuos daiktus išnuomojant.

Nuomos mokesčio ceremonija yra vieša ceremonija, o jos metu karalienės patikėtinis apsirengia ceremoniniais rūbais: peruku ir trikampe kepure. Taip pat sakoma istorinė kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.