Štai kokią žalą klausai daro šaudymas

Šaudyti iš ginklo nėra taip paprasta. Neužtenka vien nusitaikyti į taikinį ir šauti. Reikia pasirūpinti ir atsargumo priemonėmis, o ypač ausų apsauga. Filmuose aktoriai šaudo iš ginklų taip, lyg tai būtų nieko ypatingo, tačiau tikrovėje taip nėra. Nuspaudę gaiduką išgirsite ne vien garsų šūvį. Šaunamieji ginklai yra itin garsūs, o jais naudojantis netinkamai, gali ilgam sutrikti klausa. Tad kokio dydžio garsą skleidžia šaunamieji ginklai?

Beveik visi šaunamieji ginklai be slopintuvo ar duslintuvo skleidžia didesnį nei 140 decibelų triukšmą<br>T.Bauro nuotr.
Beveik visi šaunamieji ginklai be slopintuvo ar duslintuvo skleidžia didesnį nei 140 decibelų triukšmą<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-30 15:08

Beveik visi šaunamieji ginklai be slopintuvo ar duslintuvo skleidžia didesnį nei 140 decibelų triukšmą. Nedideli graižtviniai ginklai skleidžia apie 140 decibelų garsą, o štai didelio kalibro graižtviniai ginklai skleidžia net 175 decibelų garsą.

Kartais garsas gali būti dar didesnis, priklausomai nuo to, kur šaudote. Šaudant uždaroje erdvėje, kur garsas atsimuša į sienas ar kitus objektus, skleidžiamas garsas gali būti dar didesnis, dėl ko padidėja rizika sutrikdyti klausą. Naudojant įvairius aksesuarus garsas taip pat gali padidėti.

O ar žinote, kokį garsą gali atlaikyti žmogaus ausis? 140 decibelų ar didesnis garsas gali pažeisti žmogaus ausis visam gyvenimui. Pavyzdžiui, normalaus pokalbio metu skleidžiamas 60 decibelų garsas, o triukšmingo koncerto metu skleidžiamas 120 decibelų garsas.

Didesnis nei 85 decibelų garsas jau yra kenksmingas ausims, jeigu jis skleidžiamas ilgesnį laiko tarpą, ypač jei nedėvite jokių apsaugų. Tad įsivaizduokite situaciją, kai nuolatos girdite garsius šūvius. Jau vienas šūvis gali padaryti žalos jūsų klausai!

Taigi šaunamojo ginklo garsas padaro ilgalaikių pažeidimų klausai arba ją sutrikdo visam gyvenimui. Būtent dėl to rekomenduojama naudoti garso slopintuvus.

Tiesa, garso slopintuvas nenutildys šaunamojo ginklo taip, kaip per filmus. Slopintuvas gali tik sumažinti garsą iki tam tikros ribos, kuri priklauso tiek nuo naudojamo ginklo, tiek nuo slopintuvo kokybės.

Slopintuvas veikia sumažindamas bangų, atkeliaujančių iš sprogiųjų dujų, slėgį. Tačiau tai yra tik vienas veiksnys, dėl kurio šaunamojo ginklo garsas yra didelis. Yra ir kitų didesnių ar mažesnių veiksnių, kurie skleidžia garsą šaudant, todėl šaunamasis ginklas išlieka garsus, tiesiog saugesnis jūsų ausims.

Taigi, konkretaus decibelų skaičiaus, kuriuo slopintuvas gali sumažinti ginklo skleidžiamą garsą, nėra. Slopintuvas gali sumažinti garsą 14-43 decibelais. Ši amplitudė yra gana plati, nes garsui įtaką daro ir tokie veiksniai kaip būgnas, kulka ar pats slopintuvas. Tačiau viso to pakanka, kad klausa nebūtų pažeista, ypač jeigu kartu naudojama ausų apsauga.

Slopintuvas taip pat gali užmaskuoti šaulio buvimo vietą, o tai yra naudinga medžioklės metu.

Taigi, šaunamojo ginklo slopintuvas yra naudingas saugant savo klausą, tačiau nesumažina garso taip, kaip per Holivudo filmus. Todėl visuomet patariama naudoti ausų apsaugas bei imtis kitų saugumo priemonių, kad klausa būtų apsaugota nuo ilgalaikių pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.