Kompiuteriniai žaidimai turi vieną privalumą, bet ne juos žaidžiantiems vaikams

Kompiuteriniai žaidimai gadina akis, tačiau taip pat teikia ir naudos. Pasirodo, kompiuteriniai žaidimai tobulina chirurgų įgūdžius atliekant tam tikrus veiksmus operacijų metu.

Mokslininkai sako, kad tėvai neturėtų šio tyrimo laikyti kaip patvirtinančio kompiuterinių žaidimų naudą savo vaikams, jeigu jie žaidžia kompiuterinius žaidimus daugiau nei valandą per dieną.<br> 123RF nuotr.
Mokslininkai sako, kad tėvai neturėtų šio tyrimo laikyti kaip patvirtinančio kompiuterinių žaidimų naudą savo vaikams, jeigu jie žaidžia kompiuterinius žaidimus daugiau nei valandą per dieną.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-11 11:09

Leidinyje „Archives of Surgery“ paskelbtas tyrimas parodė stiprią koreliaciją tarp įgūdžių, žaidžiant kompiuterinius žaidimus, ir chirurgo įgūdžių atliekant laparoskopinę operaciją. Mat laparoskopija bei kitos panašios operacijos pasižymi tuo, kad chirurgai jas atlikdami turi itin mažai erdvės – pavyzdžiui, padarius itin mažą pjūvį, tolimesnius veiksmus turi atlikti žiūrint tik per kompiuterio ekraną.

Žaidžiant kompiuterinius žaidimus įgyti įgūdžiai lėmė geresnius rezultatus pusantros dienos trukusiuose chirurginių įgūdžių bandymuose, o koreliacija buvo ženkliai didesnė nei chirurgo mokymų atlikti laparoskopines operacijas trukmė.

Tyrime dalyvavo 33 chirurgai iš Beth Israel medicinos centro Niujorke (JAV). 9 gydytojai, kurie seniau žaisdavo kompiuterinius žaidimus bent 3 valandas per savaitę, padarė 37 procentais mažiau klaidų, operaciją atliko 27 procentais greičiau ir surinko 42 procentais daugiau balų chirurginių įgūdžių testo metu.

Iovos valstijos universiteto psichologijos profesorius Douglas Gentile, kuris buvo vienas iš tyrimo autorių, sakė, kad buvo netikėta, jog komerciniai kompiuteriniai žaidimai turi tokią didelę įtaką chirurginiams įgūdžiams.

Šis tyrimas tik patvirtino jau seniau atlikto tyrimo rezultatus, kurie parodė, kad kompiuteriniai žaidimai gali pagerinti motorinius įgūdžius, akių-rankų koordinaciją, regimąjį dėmesį, gylio suvokimą ir kompiuterinę kompetenciją.

Tiesa, nors chirurgams kompiuteriniai žaidimai duoda naudos, tai nereiškia, kad tėvai gali leisti savo vaikams žaisti kompiuterinius žaidimus be jokių apribojimų.

Dar 2004 metais atliktas tyrimas parodė, kad 94 procentai JAV paauglių per savaitę kompiuterinius žaidimus žaidžia vidutiniškai po 9 valandas. O kompiuteriniai žaidimai buvo siejami su agresija, prastais mokymosi rezultatais bei ydingu pakaitalu sportinei veiklai.

D. Gentile pareiškė, kad tėvai neturėtų šio tyrimo laikyti kaip patvirtinančio kompiuterinių žaidimų naudą savo vaikams, jeigu jie žaidžia kompiuterinius žaidimus daugiau nei valandą laiko per dieną. Anot jo, jeigu vaikas tiek laiko praleis žaisdamas kompiuterinius žaidimus, tai sumažins jo tikimybę patekti į medicinos mokyklą, mat jis mažiau laiko skirs mokslams.

Parengta pagal Reuters.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.