Ar iš tiesų įmanoma nuskęsti lavoje?

Tikriausiai Holivudo filmuose esate matę, kaip vienas ar kitas personažas įkrenta į lavą ir joje paskęsta. Dėl to tikriausiai įsivaizduojate, kad būtent tokiu būdu žmogus, įkritęs į lavą, žūsta.

 Nuskęsti lavoje yra neįmanoma, nebent esate Terminatorius – pagamintas iš metalo ar akmens. <br> Filmo stop-kadras.
 Nuskęsti lavoje yra neįmanoma, nebent esate Terminatorius – pagamintas iš metalo ar akmens. <br> Filmo stop-kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-14 17:32

Tačiau iš tikrųjų žmogus, įkritęs į lavą, mirtų visai ne taip.

Iš tikrųjų nuskęsti lavoje yra neįmanoma, nebent esate Terminatorius – pagamintas iš metalo ar akmens. Mat išsilydžiusi lava visiškai neprimena vandens. Žinoma, visi tikisi, kad skysta uoliena elgiasi taip pat, kaip ir kiti skysčiai. Tačiau kai kurios fizinės savybės paneigia tokį mąstymą.

Štai vandens tankis yra 1000 kg/m3, o klampumas – 0,00089 PA*s. O lavos tankis siekia 3100 kg/m3, klampumas – 100-1000 PA*s

PA*s šiuo atveju yra matavimo sistemos vienetas, rodantis klampumą. O klampumas yra, paprastai tariant, priešinimasis tėkmei - tad jei kažką įmesite į skystį, mažos klampos skystyje (vandenyje) daiktas nuskęs žymiai greičiau, nei didelės klampos skystyje. Skysčio tankis taip pat turi didelės reikšmės tam, kaip greitai skystyje nuskęs objektas, o jį reikia vertinti kartu su skęstančio daikto tankiu. Taigi, lyginant vandenį su lava, lava yra maždaug 3,1 karto tankesnė ir maždaug nuo 100 000 iki 1 100 000 kartų klampesnė. Taigi, šie skysčiai yra labai skirtingi.

Taigi įkristi į lavą ir įkristi į ežerą yra du skirtingi dalykai. Vidutinio žmogaus tankis siekia 33~1010 kg/m3, todėl žmogus yra tik truputį tankesnis už vandenį. Štai kodėl kartais vandenyje mes skęstame, o kartais – plūduriuojame. Tai priklauso nuo to, kiek oro yra žmoguje (pavyzdžiui, galima įkvėpti oro ir sulaikyti jį) bei nuo to, ar esate gėlame, ar sūriame vandenyje. Jeigu vandens tankis siekia 1027 kg/m3, jūs greičiausiai plūduriuosite jo paviršiuje. O jeigu jūsų klampumas sudaro mažiau nei 1/3 bazalto klampos (o taip ir yra), jame nuskęsti tiesiog bus neįmanoma.

Norint tuo įsitikinti, užtenka kambario temperatūroje pripilti mažą kibirėlį automobilinės alyvos. Jos tankis siekia ~920 kg/m3, o klampumas - ~1 PA*s. Tai bus jūsų lava. Tuomet galima iš putplasčio išpjauti nedidelį gabaliuką. Jo tankis siekia ~300 kg/m3, todėl jo tankis yra 3 kartus mažesnis nei automobilinės alyvos. Įstūmus putplasčio gabaliuką pamatytumėte, kad jis neskęsta alyvoje. Dėl to ir jūs negalėtumėte nuskęsti lavoje.

Tiesa, įkritus į lavą, jūs, priešingai nei putplastis, užsiliepsnotumėte. Mat lavos temperatūra siekia apie 1100-1200 laipsnių pagal Celsijų.

Parengta pagal „Wired“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.