Pavojingiausias pasaulyje gyvūnas su kuriuo esame susidūrę visi

Jeigu reikėtų įvardinti patį pavojingiausią pasaulyje gyvūną, ką pasakytumėte? Ryklys, gyvatė, žmogus? Žinoma, viskas priklauso nuo pačio žmogaus ir ką jam reiškia žodis „pavojingas“. Pažiūrėjus filmą „Nasrai“ gali atrodyti, jog pavojingesnio padaro už ryklį Žemėje nėra. Bet jei žvelgtume į skaičius, gautuose rezultatuose nerastume nei vieno anksčiau išvardinto gyvūno.

Uodai, nepaisant jų dydžio ir nepavojingos išvaizdos, nešioja mirtinas ligas. <br>123RF nuotr. 
Uodai, nepaisant jų dydžio ir nepavojingos išvaizdos, nešioja mirtinas ligas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-16 10:17, atnaujinta 2018-10-17 13:32

Įdomu tai, kad pavojingiausias gyvūnas pasaulyje nužudo žymiai daugiau žmonių nei kiti gyvūnai. Rykliai kasmet užmuša vos 10 žmonių, liūtai – 100, krokodilai – 1000, šunys – 25 tūkst. Trečioje vietoje stoja gyvatės, kurios kasmet yra atsakingos už 50 tūkst. žmonių mirčių, antroje vietoje esame mes – žmonės, kurie kasmet nužudo 475 tūkst. kitų žmonių, o štai neabejotinas lyderis – uodai, kurie kasmet pražudo net 725 tūkst. žmonių.

Uodai, nepaisant jų dydžio ir nepavojingos išvaizdos, nešioja mirtinas ligas. Pati pavojingiausia – maliarija, nuo kurios kasmet miršta 600 tūkst. žmonių, o kitais 200 mln. atvejų liga paverčia žmones neįgaliais visam gyvenimui. Tarp kitų uodų sukeliamų ligų yra dengės karštinė, geltonoji karštinė ir encefalitas.

Pasaulyje yra apie 2500 uodų rūšių ir jie yra randami beveik kiekviename pasaulio regione, išskyrus Antarktidą. Veisimosi sezono metu jie savo skaičiumi pranoksta viso pasaulio gyvūnus, tik ne termitus ir skruzdėles. Uodai buvo atsakingi ir už dešimtis tūkstančių prarastų gyvybių Panamos kanalo statybos metu. Be to, uodai verčia žmones kraustytis kuo toliau nuo vandens telkinių, nes šiose vietose jie turi palankiausias veisimosi sąlygas.

Turint omenyje jų pavojingumą, uodai, manytumėte, turėtų sulaukti daugiau dėmesio. Pasaulyje rykliai kasmet nužudo 10 ar mažiau žmonių, tačiau jie gauna daug daugiau televizijos eterio laiko per vienerius metus. Tuo tarpu apie uodus nekalbama nei vienoje televizijos laidoje.

Parengta pagal gatesnotes.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.