O jūs dar manėte, kad Lietuvoje pasistatyti automobilį yra brangu

Honkonge nekilnojamojo turto kainos yra įspūdingos, ir pasaulyje pagal šį rodiklį nusileidžia tik Monakui. Tad menkas kainų pakilimas vietiniams turtuoliams beveik nejuntamas – tačiau paprastas žmogus, išgirdęs sumą, žagtelėtų.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Honkonge (nuotraukoje) nekilnojamojo turto kainos yra įspūdingos, ir pasaulyje pagal šį rodiklį nusileidžia tik Monakui.<br> 123RF nuotr.
Honkonge (nuotraukoje) nekilnojamojo turto kainos yra įspūdingos, ir pasaulyje pagal šį rodiklį nusileidžia tik Monakui.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2018, 1:35 PM, atnaujinta Oct 20, 2018, 1:50 PM

Tuo ir pasinaudojo viena Honkongo pora – ir užsidirbo 330 000 JAV dolerių. Kaip? Nusipirko vienam automobiliui skirtą stovėjimo vietą ir pardavė ją po devynių mėnesių.

„Sun Hung Kai Properties‘ Ultima“ apartamentų komplekse esanti stovėjimo vieta buvo parduota už rekordinę 760 000 JAV dolerių sumą – arba už 56 640 dolerius už vieną kvadratinį metrą. Ją Honkongo pora nusipirko net perpus pigiau, nors pirko vos 9 mėnesiais anksčiau, nei pardavė.

Vieno kvadratinio metro nekilnojamojo turto kaina Ho Man Tin rajone, kur pastatyti prabangūs „Ultima“ namai, yra gerokai didesnė nei likusiame Honkonge, kur vieno kvadratinio metro nekilnojamojo turto kainuoja vidutiniškai 20 000 JAV dolerių.

Automobilio stovėjimo vietos ilgis siekia 5 metrus, o plotis – 2,5 metro. Prieš tai brangiausiai parduota automobilio stovėjimo vieta, esanti Sai Ying Pun rajone, kainavo 660 000 JAV dolerių.

Vieno kvadratinio metro būsto kaina tame pačiame rajone vidutiniškai kainuoja 32 170 JAV dolerių – beveik perpus mažiau už rekordinę automobilio stovėjimo vietą.

Tačiau ši kaina dar nusileidžia prabangių apartamentų projekto „Sun Hung Kai| apartamentams. Štai keturių kambarių apartamentai šiame rajone kainuoja apie 12,5 miljono JAV dolerių – arba apie 65 000 dolerių už kvadratinį metrą.

Agentūros „Centaline Property Agency“ direktorė Sandia Lau pasakoja, kad aktyviausia nekilnojamojo turto rinka yra prabangiuose rajonuose – mat juose gyvena praktiškai vien turtuoliai, kuriems vienas ar kitas milijonas dolerių tiesiog nieko nereiškia, nes apartamentai kainuoja apie 13 milijonų JAV dolerių. Anot jos, jiems daug svarbiau patogumas.

Šis rekordas „Ultima“ rajoną pavertė brangiausia vieta pasaulyje automobiliui pastatyti – nesvarbu ar stovėjimo vietą pirktumėte, ar ją nuomotumėte. Šiame rajone viena automobilio stovėjimo vieta buvo išnuomota už 1300 JAV dolerių mėnesiui, o tai taip pat yra rekordas.

Itin aukštas nekilnojamojo turto ir stovėjimo vietų kainas patvirtina jose statomi įspūdingi automobiliai. Dauguma rajono savinininkų vairuoja sportinius „Ferrari“ ar „Lamborghini“ automobilius. O štai stovėjimo vietą pardavusi pora joje laikė „Audi“ sedaną.

Be to, prabangiuose rajonuose stovėjimo vietų itin trūksta, o tai irgi didina jų kainą. Tiesą sakant, rinkoje jų išvis nėra, todėl norint nusipirkti, reikėtų mokėti neįtikėtinai aukštą kainą. Pardavėjai dažniausiai patys nelabai ją naudoja – kadangi daugiausiai gyvena pagrindiniuose Honkongo rajonuose, o štai pirkėjai nori nusipirkti papildomą stovėjimo vietą savo vaikams.

Neseniai kompanijos „Mizuho Securities Asia“ atliktas tyrimas parodė, kad trijuose prabangiuose rajonuose – „Provident Garden“, „Mei Foo Sun Chuen“ ir „Island Harbourview“ – stovėjimo vietų kaina per 6 metus iki 2017 m. pakilo net 167 procentais – kai šis kilimas pagrindiniuose rajonuose tebuvo 52 procentai.

Tiesa – ekspertai mano, kad šis kilimas turėtų sustoti, kadangi kainos jau pasiekė piką, o vis dėlto tai nėra būtiniausia prekė žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?