Palygino žmogaus smegenis ir kompiuterį: nugalėtojas akivaizdus

Prieš kelerius metus japonų superkompiuterius atliko vieną tiksliausių žmogaus smegenų simuliacijų. Simuliacija truko vos vieną sekundę, išnaudojant vos 1 procentą simuliuojamų smegenų veiklos, o vienas galingiausių pasaulyje superkompiuterių prieš tai atliko net 40 minučių trukusius skaičiavimus.

 Buvo siekiama atkartoti neuroninį tinklą, turintį 1,73 milijardo nervinių ląstelių, sujungtų 10,4 trilijono sinapsių,<br> 123RF nuotr.
 Buvo siekiama atkartoti neuroninį tinklą, turintį 1,73 milijardo nervinių ląstelių, sujungtų 10,4 trilijono sinapsių,<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-08 19:42

Mokslininkai smegenų darbui simuliuoti pasitelkė kompiuterį K, kuris yra ketvirtas pagal galingumą superkompiuteris pasaulyje. Šis įrenginys turi net 705 024 procesoriaus branduolius bei 1,4 milijono gigabaitų RAM atminties. Nepaisant to, jam prireikė 40 minučių trukmės atlikti skaičiavimus, kad pajėgtų atkartoti vos 1 sekundę trukusią žmogaus smegenų veiklą.

Šį projektą įgyvendino Japonijos tyrimų grupė RIKEN, Okinavos mokslų ir technologijų institutas bei tarpdisciplininių tyrimų centras „Forschungszentrum Jülich“. Tai buvo didžiausia kada nors atlikta biologinio neuroninio tinklo simuliacija.

Kad būtų atkartotas neuroninis tinklas, turintis 1,73 milijardo nervinių ląstelių, sujungtų 10,4 trilijono sinapsių, mokslininkai pasitelkė atviro kodo neuroninių simuliacijų technologiją.

Tiesa, nepaisant tinklo dydžio, buvo atkartotas tik 1 procentas neuroninio tinklo žmogaus smegenyse. Šiuo projektu siekta ne įgyti daugiau žinių apie sudėtingiausią žmogaus organą, bet išbandyti simuliacinių technologijų galimybių ribas – o taip pat kompiuterio K pajėgumus ir galimybių ribas.

Šis projektas turės neįkainojamos naudos kuriant naują simuliacijų programą. Be to, šis pasiekimas suteiks neurologams galimybę pažvelgti tarsi pro rakto skylutę, ką galėtų pasiekti kitos kartos kompiuteriai – vadinamieji egzaskaliniai kompiuteriai.

Egzaskaliniai kompiuteriai gali atlikti kvintilijono nepastovių taškų operacijų per sekundę – o tai yra didžiulis pasiekimas kompiuterių pasaulyje, mat jie savo galia susilygintų su žmogaus smegenimis. O tai atvertų kelią potencialioms realaus laiko žmogaus smegenų simuliacijoms.

Šiuo metu dar nėra sukurtas toks galingas superkompiuteris, tačiau „Intel“ artimiausiu metu žada pristatyti tokį įrenginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.