Didžiausias pasaulyje pastatas turi netgi savo klimatą: čia formavosi lietaus debesys

Matuojant pagal tūrį, didžiausias pasaulyje pastatas yra „Boeing“ lėktuvų gamykla, esanti Everete (JAV). Jos tūris sudaro daugiau nei 13 milijonų kubinių metrų – dvigubai daugiau nei antras pagal dydį pasaulio pastatas – „Target Import“ gamykla, esanti Lacey, toje pačioje Vašingtono valstijoje. Taip pat – net 3,5 kartų didesnė nei NASA transporto priemonių gamykla, esanti Kennedy kosminiame centre.

 Matuojant pagal tūrį, didžiausias pasaulyje pastatas yra „Boeing“ lėktuvų gamykla, esanti Everete (JAV).<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Matuojant pagal tūrį, didžiausias pasaulyje pastatas yra „Boeing“ lėktuvų gamykla, esanti Everete (JAV).<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 9:16 AM

Įdomu tai, kad „Boeing“ gamykla yra tokia didelė, kad net turi savo atskirą klimatą, o jame formuojasi netgi lietaus debesys.

Ši „Boeing“ gamykla Everete veikia dar nuo antrojo pasaulinio karo, kai buvo pastatyta siekiant padidinti lėktuvo B-17 gamybos apimtis. Tačiau tik septintajame dešimtmetyje gautas oro linijų „Panamerican“ 525 milijonų dolerių vertės užsakymas dvidešimt penkiems „Boeing 747“ lėktuvams pagaminti privertė gamyklos savininkus pastatyti didžiulį gamyklos priestatą. Nuo to laiko gamykla pagamino net 1400 „Boeing 747“ lėktuvų – o taip pat 767, 777 bei naujausią „787 Dreamliner“ modelius.

Gamyklą visas 7 dienas per savaitę lanko ir turistai. Pats turas po gamyklą trunka 90 minučių, tačiau jame lankytojams suteikiama unikali galimybė pamatyti, kaip surenkami komercinės paskirties orlaiviai. Mat ši gamykla yra vienintelė visoje Šiaurės Amerikoje, kuri rengia turus po komercinių lėktuvų gamyklą.

„Boeing“ gamykla yra sujungta su Ateities skrydžių aviacijos centru, kuriame galima pamatyti ir išbandyti naujausias aviacijos technologijas, sumodeliuoti ir virtualiai išbandyti savo lėktuvą, virtualioje realybėje pabuvoti lėktuvų mūšyje, lėktuvų lenktynėse bei akrobatinio skraidymo varžybose.

Jūsų smalsumui, pateikiame keletą įdomių faktų apie didžiausią pasaulyje Boeing gamyklą:

  • „Boeing“gamykloje dirba apie 30 000 darbuotojų, o ji tokia didelė, kad jos veiklos principas panašus į nedidelio miesto – joje galima rasti kavinių, priežiūros centrą, kredito uniją ir kt.;
  • Freska, nupaišyta ant milžiniškų gamyklos durų yra didžiausias skaitmeninės grafikos darbas pasaulyje;
  • Gamykloje įrengta daugiau nei 1 milijonas lempučių;
  • Gamykloje yra apie 1300 dviračių ir triračių, skirtų darbuotojams važinėti po gamyklą ir pasiekti įvairius jos taškus.

Na, ir įspūdingiausias faktas, kurį jau minėjome straipsnio pradžioje. Nejaugi iš tiesų gamykloje gali formuotis lietaus debesys?

Tik pastačius gamyklą, palubėse būdavo matomi nedideli debesys, kurie susiformuodavo dėl šilto ir drėgno oro gamykloje. Kaip galima įsivaizduoti, drėgmė ir lėktuvų gamyba nelabai draugauja tarpusavyje, todėl Boeing įrengė oro cirkuliacijos sistemą, kuri neleidžia gamykloje formuotis debesims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.