Didžiausia pasaulyje privati slėptuvė, pastatyta iš 42 autobusų

Visi esame girdėję apie slaptus požeminius bunkerius ar slėptuves, skirtas aukštiems valstybės bei kariuomenės pareigūnams. Bet esama ir civiliams skirtų slėptuvių, kurios netgi galėtų įkvėpti Holivude dirbančius scenarijų kūrėjus.

 Itin erdvi struktūra yra sudaryta iš 42 tuščiavidurių autobusų.<br> 123RF nuotr.
 Itin erdvi struktūra yra sudaryta iš 42 tuščiavidurių autobusų.<br> 123RF nuotr.
 Itin erdvi struktūra yra sudaryta iš 42 tuščiavidurių autobusų.<br> Stop-kadras
 Itin erdvi struktūra yra sudaryta iš 42 tuščiavidurių autobusų.<br> Stop-kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-22 15:53, atnaujinta 2019-01-22 15:55

Viena tokių yra „Ark Two Fallout Shelter“ – slėptuvė, skirta pasislėpti nuo globalinių nelaimių ar katastrofų. Ją galima rasti Toronto (Kanada) priemiestyje.

Itin erdvi struktūra yra sudaryta iš 42 tuščiavidurių autobusų, kurie išdėstyti persikertančių blokų seka, o visa ši struktūra yra sutvirtinta betonu. Ši slėptuvė buvo įrengta vos 4 metrų po žeme gylyje.

Šioje slėtuvėje vienu metu gali slėptis apie 500 žmonių, o jos plotas sudaro vos 3000 kvadratinių metrų. „Ark Two“, kuri yra laikoma didžiausia privačia slėptuve Šiaurės Amerikoje, yra vietovėje, pavadinimu Horning‘s Mills, o ją pastatė vietinė pora, Bruce‘as ir Jeana Beachai.

Beachai pagrindu pasirinko mokyklinį autobusą, nes šie yra populiarūs perdarant juos į gyvenamąsias patalpas, o jų „vidurius“ lengva pašalinti bei perdaryti vidines erdves. Be to, jie yra struktūriškai tvirti ir sąlyginai nebrangūs. Šios slėptuvės statybos prasidėjo prieš beveik 40 metų – dar 1980 metais. Ši erdvė buvo perdaryta ir aprūpinta viskuo, kad joje galėtų funkcionuoti vaikų priežiūros centras, virtuvė, medikai bei santechnikos įrenginiai.

Per visus šiuos metus konstrukcija atlaikė įvairių institucijų bei teismų iššūkius, kilusius dėl to, kad statinys buvo pastatytas be leidimo. Iki pat šiol Beachų pora ruošiasi apokalipsę ir pildo slėptuvę atsargomis. Tiesa, Bruce‘ui šiuo metu yra 83 metai, o Jeanai – 90 metų, todėl jau greitai jie gali sulaukti savo asmeninės apokalipsės.

Šį statinį saugo savanoriai – tačiau didžiausia problema tapo senstanti įranga bei gendantys maisto produktai. B.Beach‘as pripažįsta, kad per visus šiuos metus teko išmesti ne vieną toną maisto atsargų.

Mes dažnai girdime istorijas apie randamus lobius ar istorines vertybes, išlikusias dar nuo senovės civilizacijų laikų, kuriomis itin džiaugiasi archeologai, plušdami radinių vietovėse. Tačiau šiuo atveju mes turime vis dar gyvuojančią laiko kapsulę. Pavyzdžiui, teritorija stebima trimis „Commodore 64“ modelio kompiuteriais, kurie patys jau turėjo nugulti muziejų vitrinose.

Parengta pagal „Interesting Engineering“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.