Kodėl Japonijoje traukiniai loja?

Mokslininkai Japonijoje pasielgė kiek neįprastai – ir traukiniuose sumontavo garsiakalbius, per kuriuose skleidžiami šuns lojimo ar elnio prunkštimo garsai, kurie skirti tam, kad būtų išvengta susidūrimų ant bėgių. Šių garsų kombinacija yra skirta nubaidyti elnius nuo bėgių ir sumažinti gyvūnų žūčių ant bėgių skaičių.

 Mokslininkai Japonijoje pasielgė kiek neįprastai – ir traukiniuose sumontavo garsiakalbius, per kuriuose skleidžiami šuns lojimo ar elnio prunkštimo garsai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Mokslininkai Japonijoje pasielgė kiek neįprastai – ir traukiniuose sumontavo garsiakalbius, per kuriuose skleidžiami šuns lojimo ar elnio prunkštimo garsai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 1:32 PM

Geležinkelių technikos tyrimų instituto atstovai sako, kad trijų sekundžių trukmės elnio prunkštimo garsas atkreipia gyvūnų dėmesį, o 20 sekundžių trukmės šuns lojimo garsas yra pakankamas, kad jie pabėgtų.

Instituto mokslininkai sako, kad vėlyvo vakaro metu, kai elniai renkasi aplink geležinkelio bėgius, atlikti bandymai ženkliai sumažino lūkuriuojančių elnių skaičių. Ateityje planuojama įrengti stacionarius garsą skleidžiančius garsiakalbius vietose, kuriose elniai matomi dažniausiai. Tiesa, šie garsiakalbiai nebus įrenginėjami ten, kur gyvena žmonės.

Elnius geležinkelio bėgiai traukia todėl, kad jų mityboje itin trūksta geležies. Jie laižo bėgius ir ant jų esančias metalo drožles, kurios susidaro iš bėgių ir traukinių ratų trinties.

Beje, garso įrašai nebuvo pirma pasiūlyta idėja. Iš pradžių norėta su reiškiniu kovoti ant bėgių užpilant liūtų išmatas – tačiau šie planai žlugo pamačius, kad lietus juos itin greitai nuplauna.

Dar viena priemonė kovai su elniais ant bėgių buvo pasiūlyta darbuotojo, kuris vėliau už tai gavo Japonijos dizaino apdovanojimą. Buvo pasiūlyta elnius atgrasinti ultragarso bangomis, kurios leistų elniams artintis prie bėgių, kai traunkiai jau nevažiuoja. Atlikus bandymus, išradėjo idėja pasiteisino ir gyvūnų žūčių skaičius sumažėjo drastiškai.

Japonijos transporto ministerija teigia, kad 2016 metais šalyje užfiksuota 613 traukinių ir gyvūnų susidūrimų. Dėl to traukiniai vėlavo 30 ar daugiau minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.