Kodėl katės mėgsta dėžes?

Jei auginate katę, tikriausiai pastebėjote, kad joms labiau už viską patinka tuščios dėžės - nesvarbu ar tai kartoninės pakuotės ar tuščios batų dėžutės. Dažnai dėžes jos renkasi net gi vietoje brangaus guolio, kurį nupirkote savo mylimam augintiniui, kad tik jam būtų patogiau. Taigi, kodėl kartoninės dėžės taip traukia kates?

Viena šį reiškinį bandanti paaiškinti teorija teigia, kad katės yra medžiotojos, tad jos mėgsta užsiimti poziciją, kuri jas paslepia iš vienos pusės ir tokiu būdu padeda tykoti aukos. <br>123RF nuotr. 
Viena šį reiškinį bandanti paaiškinti teorija teigia, kad katės yra medžiotojos, tad jos mėgsta užsiimti poziciją, kuri jas paslepia iš vienos pusės ir tokiu būdu padeda tykoti aukos. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 1:36 PM

Viena šį reiškinį bandanti paaiškinti teorija teigia, kad katės yra medžiotojos, tad jos mėgsta užsiimti poziciją, kuri jas paslepia iš vienos pusės ir tokiu būdu padeda tykoti aukos. Žinoma, tai nereiškia, kad katė ruošiasi kažką užpulti kaskart susirangius dėžėje. Tai paprasčiausiai yra jų natūralus elgesys, kurį lemia instinktai.

Kita teorija teigia, kad tai susiję su kačių elgesiu. Etologė Claudia Vinke iš Utrechto universiteto atliko tyrimą, susijusį su kačių streso lygiu. Šis tyrimas parodė, kad katės, kurioms buvo duota tuščia kartotinė dėžė, buvo draugiškesnės, linkusios bendrauti ir jautėsi geriau tarp žmonių nei katės, kurioms dėžė nebuvo duota. Taigi, galima sakyti, kad dėžės katėms padeda pajusti saugumo ir komforto jausmą.

Dar viena priežastis, kuri galimai lemia tokį elgesį, yra kačių prigimtis. Katėms labai sunkiai sekasi kovoti su sunkiomis situacijomis, tad jos elgiasi panašiai kaip žmonės – tiesiog mėgina išvengti pačios situacijos. Šiuo atveju dėžė būtent tai ir siūlo – pabėgimą nuo išorinio pasaulio. Uždara aplinka joms suteikia saugumo jausmą nuo bet kokių stresinių situacijų, su kuriomis jos gali susidurti dienos metu.

Reikėtų pažymėti, kad ne visos katės rodo tokią trauką dėžėms. Jei norite patys sužinoti kaip jūsų katė reaguoja į kartonines dėžes - tiesiog padėkite vieną kambario viduryje ir stebėkite ką darys jūsų augintinis.

Parengta pagal „Science ABC“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.