Nepavydėtinas būdas patekti į Guinnesso rekordų knygą

1945 metų liepos 28 dieną į „Empire State Building“ rėžėsi dvimotoris bombonešis „B-25 Mitchell“. Ši avarija nusinešė 14 žmonių gyvybes. Tiesa, nors visi ženklai rodė, kad tarp aukų bus ir Betty Lou Oliver, moteris išgyveno – o jos istorija pateko į Guinnesso rekordų knygą.

Neįtikėtina ne tai, kad „Empire State Building“ liko stovėti ir buvo suremontuotas lyg nieko nebūtų nutikę – sunku įsivaizduoti kaip išgyveno viena darbuotoja.<br> 123RF nuotr.
Neįtikėtina ne tai, kad „Empire State Building“ liko stovėti ir buvo suremontuotas lyg nieko nebūtų nutikę – sunku įsivaizduoti kaip išgyveno viena darbuotoja.<br> 123RF nuotr.
 Bombonešis rėžėsi į šiaurinę „Empire State Building“ dangoraižio pusę, kažkur tarp 78-o ir 80-o aukštų<br> Wikimedia commons
 Bombonešis rėžėsi į šiaurinę „Empire State Building“ dangoraižio pusę, kažkur tarp 78-o ir 80-o aukštų<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 8:36 AM, atnaujinta Apr 18, 2019, 8:37 AM

Tai buvo apniukęs šeštadienio rytas. Karininko Williamo F. Smitho pilotuojamas „B-25 Mitchell“ skrido iš Bedfordo aerodromo į Niuarko (nepainioti su Niujorku) oro uostą. Tai buvo paprasta įgulos persikėlimo procedūra, eilinis suplanuotas skrydis. Rūkas buvo labai tirštas, tačiau W.F. Smithas vis tiek prašė leidimo tūpti. Tačiau tuomet pasiklydo – praskridęs „Chrysler Building“ dangoraižį, pasuko į dešinę – nors turėjo sukti į kairę.

9:40 bombonešis rėžėsi į šiaurinę „Empire State Building“ dangoraižio pusę, kažkur tarp 78-o ir 80-o aukštų. Vienas orlaivio variklis pervėrė pastatą ir nusileido už 270 metrų ant kito pastato viršaus. Kitas variklis kartu su dalimi važiuoklės nukrito į vieną iš lifto šachtų. Žuvo visi 3 lėktuvo įgulos nariai ir dar 11 pastate buvusių žmonių.

Neįtikėtina, tačiau kilęs gaisras buvo užgesintas per vos 40 minučių – tokiame aukštyje tai vis dar yra rekordas. Nors pastatui buvo padaryta maždaug milijono dolerių (14 milijonų dolerių šių dienų pinigais) žala, duris jis atvėrė jau pirmadienį.

Tai buvo 1945-ieji, todėl bombonešis buvo visai nedidelis, lyginant su moderniais lėktuvais – jis „Empire State Building“ šone išplėšė tik 5,5×6,1 m dydžio skylę. Gaisras buvo greitai suvaldytas, todėl konstrukcijai buvo padaryta minimali žala. Tačiau neįtikėtina ne tai, kad „Empire State Building“ liko stovėti ir buvo suremontuotas lyg nieko nebūtų nutikę – sunku įsivaizduoti kaip išgyveno Betty Lou Oliver.

Dvidešimtmetė Oliver dirbo lifto operatore. Tais laikais žmonės patys liftuose mygtukų nespaudė – jie tiesiog pasakydavo, kur nori vykti, o lifto operatoriai juos nugabendavo į reikiamą aukštą. Tądien moteris dirbo 80-ame aukšte, kai atskridęs bombonešis sukėlė avariją. Oliver buvo parblokšta ir apdeginta, tačiau išgyveno. Kai jauną moterį pasiekė gelbėtojai, jie nusprendė nuleisti ją liftu. Jis atrodė visiškai saugus, nes buvo gana toli nuo sienos, į kurią trenkėsi bombonešis. Elektros sistemos veikė ir jokių požymių, kad liftas gali būti pažeistas, nebuvo.

Liftas lėtai pajudėjo žemyn, tačiau vėliau staiga ėmė kristi. Kas nutiko? Prisiminkite tą lėktuvo variklį, kuris perskrodė pastatą ir įkrito į lifto šachtą – jis stipriai pažeidė lynus. Net sunku įsivaizduoti, ką tuo metu galvojo B.L. Oliver, bet liftas greitai nukrito per 75 aukštus ir sudužo ant apačioje susirazgiusio nutrūkusio lyno bei bombonešio variklio nuolaužų. Gelbėtojai pjūklais atvėrė lifto kabiną ir joje rado B.L. Oliver. Moteris patyrė kojų ir nugaros lūžius, bet išgyveno – ir po beveik 8 mėnesių ligoninėje buvo išleista namo.

Betty Lou Oliver nugyveno ilgą ir laimingą gyvenimą. Jos pavardė įrašyta ir Guinnesso rekordų knygoje, kaip ilgiausias kritimas liftu, po kurio žmonės išgyveno.

Antrasis pasaulinis karas pasėjo ne vieną neįtikėtiną išgyvenimo istoriją. Štai 1942 metais Poonas Limas 133 dienas išgyveno ant plausto atvirame vandenyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?