Ar šuo snukiu sugeba rodyti išraiškas? Mokslininkai atsakė ir į šį klausimą

Anot atlikto tyrimo, šunys, žiūrėdami į savo šeimininkus, su jais bendrauja specifinėmis snukio išraiškomis. Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad šunys judina savo snukį tiesiogiai reaguodami į žmogaus žvilgsnį, ypač kai demonstruoja tas visų jau matytas gailias akis. Ir tai daro ne tik tada, kai laukia skanėsto.

 Anot atlikto tyrimo, šunys, žiūrėdami į savo šeimininkus, su jais bendrauja specifinėmis snukio išraiškomis.<br> 123RF nuotr.
 Anot atlikto tyrimo, šunys, žiūrėdami į savo šeimininkus, su jais bendrauja specifinėmis snukio išraiškomis.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2019, 11:51 AM, atnaujinta Apr 21, 2019, 12:36 PM

Viena iš tyrimo autorių Juliane Kaminski iš Portsmuto universiteto sako, kad šunų snukio išraiškos priklauso nuo sulaukiamo dėmesio ir tai nebūtinai reiškia susijaudinimą. Anot jos, tai rodo, kad šunys yra jautrūs žmonių dėmesiui, o snukio išraiškos yra aktyvūs mėginimai komunikuoti, o ne vien paprastas emocijų demonstravimas.

Tai nėra pirmas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad gyvūnai geba demonstruoti snukių išraiškas – dauguma žinduolių sugeba pademonstruoti išraiškas, kurios primena liūdesį ar šypseną, tačiau tai dažniausiai tėra nevalingi snukio raumenų susitraukimai, o ne emocijos. Tiesą sakant, mes visi dažniausiai tai suvokiame. Kai atrodo, tarsi mūsų šuo šypsotųsi, mes žinome, kad tokia šuns išraiška nutinka, kai jis alsuoja po bėgiojimo.

Tačiau per pastaruosius kelerius metus ekspertai surinko nemažai įrodymų, kad naminiai gyvūnai iš tiesų naudoja išraiškas komunikacijai su savo šeimininkais žmonėmis. Pasitelkdami technologiją – vadinamą Veido judesių kodavimo sistema – mokslininkai surinko makakų, šunų ir arklių snukio emocijų pavyzdžių. Mes jau žinome, kad žmonės geba demonstruoti 27 skirtingas veido išraiškas, o šimpanzės – 13, arkliai – 17, šunys – 16. Ir anot vieno tyrimo, arkliai geba suprasti mūsų veido išraiškas ir atitinkamai reaguoti.

Tačiau iki šio tyrimo beveik nebuvo jokių įrodymų, kad šunys nuolatos demonstruoja išraiškas, tokiu būdu reaguodami į žmones. Tad J.Kaminski ir jos kolegos ištyrė įvairių veislių 24 naminius šunis ir nufilmavo, kaip kiekvieno šuns snukis reagavo į savo šeimininkų žvilgsnį – arba kai jie nusisukdavo, arba siūlant maisto. Tada jie užkodavo kiekvieną išraišką pasinaudodami modifikuota Veido judesių kodavimo sistema. Paaiškėjo, kad šunys demonstruoja daugiau išraiškų, kai į juos žiūri jų šeimininkai – negu tada, kai jie nežiūri arba kai jiems siūlomas maistas.

Tiesa, šis tyrimas turi kelis trūkumus. Vienas jų – nedidelis tirtų šunų skaičius. Antras – neaišku, ar šunys iš tiesų reagavo į savo šeimininkų emocijas, ar jie tiesiog demonstravo jau išmoktą žvilgsnį. Tačiau negalima abejoti, kad šis tyrimas arčiau nei kuris kitas sugebėjo pademonstruoti, kad šunys taip pat geba rodyti snukio išraiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.