Kodėl orkos yra mamyčiukai?

Nepaisant pagarsėjusio nuožmumo, orkos yra labai prisirišę prie savo motinų. Pasirodo, taip yra ne be reikalo – atliktas tyrimas parodė, kad motinos buvimas šalia ženkliai padidina sūnaus tikimybę išgyventi. Tuo tarpu orkų motinoms yra svarbu turėti kuo daugiau palikuonių, todėl jos taip pat yra suinteresuotos saugoti savo suaugusius vaikus. Evoliucinė nauda prižiūrint savo palikuonis paaiškina, dėl ko orkų patelės – kaip ir žmonės – gyvena dar ne vieną dešimtmetį po savo reprodukcinio piko.

 Nepaisant pagarsėjusio nuožmumo, orkos yra labai prisirišę prie savo motinų.<br> 123RF nuotr.
 Nepaisant pagarsėjusio nuožmumo, orkos yra labai prisirišę prie savo motinų.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 9:44 AM

Atlikti tyrimai rodo, kad vyresnės patelės buvimas šalia ženkliai padidina palikuonių išgyvenimo tikimybę. Ir šiuo atveju kalbama ne tik apie vaikus, bet ir apie anūkus. Kai kurie mokslininkai netgi teigia, kad evoliucija yra palanki menopauzei – tačiau tokios mintys yra gana prieštaringos.

Orkos gali gyventi 90 ir daugiau metų – tačiau liaujasi reprodukavusios maždaug 40-ais savo gyvenimo metais. Jos ir ilgapelekės grindos yra vienintelės dvi gyvūnų rūšys (neskaičiuojant žmonių), patiriančios menopauzę. Kaip ir žmonės, orkos gyvena sudėtingose socialinėse grupėse, kuriose taip pat gyvena jų vaikai. Anot jūrų ekologo Roberto Pitmano, kuris dalyvavo atliekant tyrimą, orkos yra puikus pavyzdys mėginant suprasti močiučių privalumus.

Praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje mokslininkai ėmė sekti orkas, gyvenančias Ramiajame vandenyne, netoli Vašingtono ir Britų Kolumbijos krantų. Jie darė nugaros pelekų, kurie yra unikalūs kaip ir žmogaus pirštų antspaudai, nuotraukas – ir panaudojo jas, kad nustatytų šių sutvėrimų gimimo ir mirties momentus. 2010 metais mokslininkai jau turėjo 589 pavyzdžius. Biologas Darrenas Croftas iš Exeterio universiteto (Jungtinė Karalystė) ir jo kolegos analizavo šiuos duomenis naudodami algoritmus, kuriuos naudoja draudimo bendrovės gyvybės draudimo įmokoms apskaičiuoti – ir apskaičiavo orkų išgyvenimo tikimybę bet kuriame gyvūno amžiuje. Tuomet jie atliko atskirus paskaičiavimus dėl orkų, kurių motinos numirė, amžiaus.

Paaiškėjo, kad sūnums motinos netekimas dažniausiai būdavo didžiulė našta. Mat jų tikimybė žūti po motinos mirties padidėdavo 3 kartus. Patinai, kurių amžius siekdavo daugiau nei 30 metų, tapdavo dar pažeidžiamesni – tikimybė žūti padidėdavo 8 kartais. Įdomu tai, kad dukros su tuo susitvarkydavo žymiai geriau – praradus motiną, jų tikimybę žūti padidėdavo 2,7 karto. Tad kaip ir žmonėms, orkoms šeima yra itin svarbi.

Tiesa, mokslininkai nežino, kodėl motinų globa suaugusiems sūnums yra naudingesnė nei dukroms. Gali būti, kad jos padeda medžioklėje bei grumiantis su kitais banginiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?