Kodėl padauginus alkoholio sutrinka atmintis – ir kaip to išvengti?

Pabundimas nepažįstamoje vietoje – arba vieta žinoma, bet visiškai neaišku, kaip čia pateko. Paskutinis dalykas atmintyje – vakaras bare, bet padauginus alkoholio, tolesnius įvykius gaubia migla. Kodėl taip nutinka, fiziologine prasme?

 Atminties praradimas dėl alkoholio nebūna vienodas visiems.<br>123RF nuotr.
 Atminties praradimas dėl alkoholio nebūna vienodas visiems.<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-18 14:19

Išgerti nevengiantiems žmonėms toks ar panašus dalykas greičiausiai yra nutikęs bent kartą gyvenime. Tiesa, atminties praradimas dėl alkoholio nebūna vienodas visiems.

Jis būna dviejų rūšių – visiškas arba fragmentinis.

Kaip ir išduoda jų pavadinimai, fragmentinis atminties netekimas neleidžia alkoholio padauginusiam žmogui prisiminti trumpų laiko tarpų, o visiškas atminties netekimas iš atminties ištrina ilgus laiko tarpus.

Fragmentiškų laiko tarpų neprisimenantys žmonės įprastai sugeba prisiminti pamirštus įvykius, jeigu jiems tai primenama. To negalima pasakyti apie visišką įvykių užmiršimą.

Tačiau abiejų rūšių prisiminimų netekimą sukelia tas pats veiksnys – neurofiziologinis, cheminis hipokampo sutrikdymas. Primename, kad hipokampas yra smegenų dalis, atsakinga už prisiminimų formavimąsi.

Alkoholis sutrikdo hipokampo receptorius, kurie perduoda glutamatą, nešiojantį signalus tarp neuronų. Šio trikdymo metu alkoholis neleidžia kai kuriems receptoriams dirbti, o kitus aktyvuoja.

Dėl šio proceso neuronai ima gaminti steroidus, kurie neleidžia neuronams tinkamai tarpusavyje komunikuoti, dėl ko trikdomas ilgalaikis nervinių impulsų stiprinimas, kuris yra svarbus mokymuisi ir atminčiai.

Paprastai kalbant, šis reiškinys sukelia panašų efektą kaip ir anterogradinė amnezija – tuo, kad smegenys trumpam praranda galimybę kurti naujus prisiminimus.

Tiesa, net ir gerokai padauginę alkoholio žmonės sugeba dalyvauti intelektualiose diskusijose ar siųsti elektroninius laiškus – tačiau vėliau jie gali to visiškai neprisiminti.

Išvis, jei žmogus dėl akoholio padauginimo nesugeba prisiminti praėjusios nakties įvykių, tai reiškia didelį apsinuodijimą, kurio metu alkoholio padauginęs žmogus negali priimti geriausių sprendimų ir dėl ko padidėja pavojingo elgesio rizika.

Tačiau ar galima išvengti šio prisiminimų netekimo? Visų pirma, šioje vietoje gali pagelbėti pilnas skrandis. Vartojant alkoholį nevalgius, alkoholio kiekis kraujyje didėja žymiai greičiau.

Tyrimai rodo, kad prisiminimų netekimas yra susijęs su staigiu alkoholio kiekio kraujyje pakilimu, o tai gali nutikti alkoholio koncentracijai kraujyje pasiekus vos 0,15 procento. Ir didžiausia problema yra, kai šis limitas yra pasiekiamas labai greitai.

Moterims to išvengti yra žymiai sunkiau – kadangi alkoholio kiekis jų kraujyje didėja sparčiau. Jų organizmuose yra ne tik mažiau vandens, bet ir mažiau skrandžio dehidrogenazės – fermento, kuris skaido alkoholį.

Taip pat pastebima tendencija, kad kartą dėl alkoholio padauginimo prisiminimų netekę žmonės tai linkę patirti dažniau. Tačiau geriausias būdas to išvengti yra nevartoti alkoholio – arba jį vartoti lėtai.

Priklausomybių ekspertas E.M. Jellinekas, kuris pradėjo tyrimus apie šį reiškinį dar praėjusio amžiau penktajame dešimtmetyje, tikėjo, kad prisiminimų netekimas dėl alkoholio vartojimo yra priklausomybės požymis.

Tačiau naujesni tyrimai rodo, kad tai ne visuomet yra tiesa – mat alkoholį socialiai vartojantys žmonės (t.y. susibūrimuose) taip pat gali patirti prisiminimų netekimo – tačiau esama įrodymų, kad dėl to gali būti kalta ir genetika.

Bet kuriuo atveju, prisiminimų netekimas neturėtų būti praleidžiamas pro pirštus. Tokiais atvejais rizikuojama smegenims padaryti ilgalaikę žalą ir pažeisti esmines smegenų funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.