Ar šunys gali užuosti... laiką?

Mes puikiai žinome, kokia gera yra šunų uoslė – gauruotieji šlapianosiai turi daugiau nei 200 milijonų kvapo receptorių, nei mes (mes teturime 5 milijonus). Tai šunims leidžia – jei tik jie išdresiruojami – užuosti viską, pradedant nuo savadarbių sprogmenų iki neteisėtų daiktų, vežamų per pasienį – ar netgi elektroninius prietaisus, kuriuos slepia seksualiniai nusikaltėliai.

 Dėl šio įgimto sugebėjimo A.Horowitz ragina šeimininkus leisti šunims artintis prie kvapų, o ne juos traukti nuo jų, kai šuo nori kažką pauostyti.<br> 123RF nuotr.
 Dėl šio įgimto sugebėjimo A.Horowitz ragina šeimininkus leisti šunims artintis prie kvapų, o ne juos traukti nuo jų, kai šuo nori kažką pauostyti.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2019, 3:36 PM

Dar daugiau – šunų ekspertė mano, kad tai leidžia šunims užuosti netgi laiką.

Bernardo koledžo šunų tyrimų laboratorijos įkūrėja Alexandra Horowitz neseniai kalbėjo apie savo knygą „Being a Dog“ (liet. „Buvimas šunimi“) bei šunų uoslę. Pastabesnių šunų augintojų tikriausiai yra pastebėję, kaip jų šunys tarsi jaučia, kada jų šeimininkai sugrįžta namo – arba kada yra metas miegoti.

A.Horowitz mano, kad šunys iš tiesų gali pasinaudoti savo puikia uosle, kad nustatytų dienos metą. Anot jos, dienai bėgant kvapas namuose keičiasi. Karštas oras kyla, ir įprastai daro tai srovėmis palei sienas bei pakyla iki pat lubų, susitelkia ties jų centru ir tada nusileidžia žemyn.

Šunys taip pat gali nustatyti, kas buvo konkrečioje vietoje, pagal joje paliktą kvapą. Tačiau A.Horowitz mano, kad jie taip pat gali užuosti, kaip ilgai konkretus žmogus ar šuo buvo toje vietoje – pagal kvapo intensyvumą. Be to, jie gali tam tikra prasme nuspėti ateitį – dėl vėjo atpučiamo kvapo.

Dėl šio įgimto sugebėjimo A.Horowitz ragina šeimininkus leisti šunims artintis prie kvapų, o ne juos traukti nuo jų, kai šuo nori kažką pauostyti. Juk tai yra tarsi jų pasaulio regėjimas ir supratimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.