8 įdomūs faktai apie nepaprastą erelių regėjimą

Ereliai yra plėšrūs, dideli ir laibai stiprūs paukščiai, kurių pasaulyje yra apie 60 rūšių – dauguma jų yra kilę iš Eurazijos ar Afrikos regionų. Dažniausiai erelius mes siejame su neįtikėtina jų rega – juk ne veltui turime posakį „mato kaip erelis“. Šiame straipsnyje pateikia mums eilę įdomių faktų apie nepaprastą šių paukščių regėjimą.

Ereliai yra plėšrūs, dideli ir laibai stiprūs paukščiai, kurių pasaulyje yra apie 60 rūšių – dauguma jų yra kilę iš Eurazijos ar Afrikos regionų. <br>123RF nuotr. 
Ereliai yra plėšrūs, dideli ir laibai stiprūs paukščiai, kurių pasaulyje yra apie 60 rūšių – dauguma jų yra kilę iš Eurazijos ar Afrikos regionų. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 3:36 PM

1. Erelio akies obuolio dydis prilygsta žmogaus akies obuoliui, o dėl to, kad jo akys, palyginus su kūnu, yra labai didelės – jos užpildo beveik visą erelio kaukolę. Abi akys yra tvirtai įsitvirtinusios kaukolę, o jas prilaiko sklerozinis žiedas. Ereliai, kaip ir pelėdos, savo akių pajudinti negali.

2. Ereliai naudoja tiek binokulinį, tiek monokulinį regėjimą, o tai reiškia, kad vieną akį jie gali naudoti visiškai atskirai nuo kitos.

3. Erelio akis turi du centrinius taškus. Vieno jų pagalba žiūrima į priekį, o kito – į šoną, maždaug 45 laipsnių kampu. Toks žvilgsnis yra naudojamas siekiant pamatyti tolumoje esančius objektus. Erelis gali pamatyti triušio dydžio objektą iš 5 km atstumo.

4. Ereliai skiria daugiau spalvų nei žmonės. Jie taip pat gali matyti ultravioletinių spindulių skleidžiamą šviesą, o dėl to jie mato ir savo aukos šlapimo pėdsakus.

5. Baltagalvių erelių akys yra geltonos, bet jiems gimus – jos būna rudos. Laikui bėgant ir ereliui augant, jo akys ima šviesėti.

6. Tuo tarpu kilnusis erelis turi rudas arba rausvas akis, dažniausiai su auksiniais ar rudais intarpais. Kilniojo erelio jaunikliai turi tamsiai rudas akis.

7. Panašiai kaip žmonės, ereliai turi dvejus akių vokus – apatinį ir viršutinį. Jie taip pat turi permatomą akies membraną, kuri dažnai yra vadinama „trečiuoju akies voku“. Permatoma membrana per akį keliauja horizontaliai ir ją drėkina, saugo bei valo.

8. Ereliai mato naktį, bet patys yra dieniniai paukščiai. Jie medžioja dienos metu, o naktimis dažniausiai ilsisi. Tiesa, naktinio matymo kameromis buvo užfiksuota, kaip ereliai minta dvėsena ir net gi neša maistą savo jaunikliams jau sutemus.

Parengta pagal „National Eagle Center“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.