Įdomi populiaraus vaisiaus istorija: kadaise tai buvo tik aristokratų puošmena

Ananasas yra egzotinis ir daugelio mėgstamas vaisius. Nors dauguma jį sieja su Havajais, iš tiesų šis vaisius nėra kilęs iš šios salos. Jį imta sieti su Havajais dėl to, kad ten jis pirmą kartą imtas konservuoti ir tapo pagrindiniu pasėliu.

 Pietų Amerikos guarini indėnai ananasus vadino „nanã“, o tai išvertus reiškia „puikus vaisius“ – ir augino juos maistui.<br> 123RF nuotr.
 Pietų Amerikos guarini indėnai ananasus vadino „nanã“, o tai išvertus reiškia „puikus vaisius“ – ir augino juos maistui.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 2:54 PM, atnaujinta Sep 21, 2019, 2:55 PM

Nepaisant to, ką apie ananasą manome, jis plačiausiai naudojamas ir siejamas su maisto, tokio kaip kiauliena ar jūrų gėrybės, pasaldinimu, taip pat tropinių kokteilių gamyba. Yra galybė desertų receptų, kuriuose pagrindinis ingredientas yra ananasas, kaip antai klasikinis apverstas ananaso pyragas.

Šio vaisiaus botaninis pavadinimas yra Ananas comosus. Jis yra kilęs iš Pietų Amerikos, o jo angliškas pavadinimas kilo nuo ant pušų (angl. pine) augančių kankorėžių. Ananaso atradimo nuopelnai priskiriami Christopheriui Columbusui – jis šį vaisių atrado 1493 metais Gvadalupės saloje. Keliautojas jį pavadino „piña de Indes“, kas išvertus reiškia „indėnų pušis“. Pietų Amerikos guarini indėnai juos vadino „nanã“, o tai išvertus reiškia „puikus vaisius“, ir augino juos maistui.

Tada ananasas atsirado Karibuose, Centrinėje Amerikoje ir Meksikoje, kur jį augino actekai ir majai. C.Columbusas pristatė ananasą ispanams, kurie šiuos vaisius atgabeno į Filipinus, o vėliau – į Havajus.

Dar vienas tyrinėtojas ir keliautojas – Ferdinandas Magellanas – 1519 metais atrado ananasus Brazilijoje, o 1555 metais šį vaisių imta eksportuoti į Angliją. Netrukus jis paplito Indijoje, Azijoje ir Vakarų Indijoje.

Netrukus ananasus imta kultivuoti Europoje, tačiau dėl didžiulių šiltnamių statybų ir išlaikymo sąnaudų (ananasams augti reikia aukštos temperatūros) jie tapo prabangos simboliu. Užuot vaisių valgę jį demonstruodavo vakarienių metu. Taip jie būdavo naudojami daug kartų, kol supūdavo. XVIII amžiaus pabaigoje ananasų auginimas tapo pagrindiniu aristokratų šeimų tarpusavio kovos akcentu.

Kai JAV prezidentas George‘as Washingtonas pirmą kartą paragavo ananaso Barbadose 1751 metais, jis jį pavadino savo mėgstamiausiu egzotiniu vaisiu. Nors ananasai suklestėjo Floridoje, daugumai amerikiečių jie vis dar buvo retenybė.

Vėliau, apie 1770 metus, kapitonas Jamesas Cookas pristatė ananasą Havajuose. Tačiau komercinis ananasų auginimas prasidėjo tik XIX amžiaus pabaigoje. 1903 metais Jamesas Drummondas Dole‘as įkūrė ananasų plantaciją Oahu saloje ir pradėjo juos konservuoti. Taip šie vaisiai tapo itin prieinami visame pasaulyje.

Jų auginimas ir gamyba reikšmingai išaugo, kai automatizuota mašina ėmė greitai lupti ir šalinti ananaso vidurius. 1921 metais „Dole Hawaiian Pineapple Company“ tapo klestinčiu verslu, paversdama ananasų auginimą stipria žemės ūkio šaka.

Šiandien Havajai užaugina vos 10 procentų pasaulio ananasų. Kitos šalys, smarkiai prisidedančios prie ananasų auginimo, yra Meksika, Hondūras, Dominikos Respublika, Filipinai, Tailandas, Kosta Rika, Kinija ir Azija. Ananasas yra trečias daugiausiai konservuojamas vaisius, nusileidžiantis tik obuolių uogienei ir persikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.