Keista pilis, stovinti Lietuvos pašonėje

Nedidelio Lenkijos miestelio Lapalice pašonėje stūkso toks didelis statinys, kad sunku patikėti, jog jį statė viena šeima. Paslėptą giliai miškuose, pačiame miestelio pakraštyje galima rasti dirbtinai suformuotą tvenkinį bei įspūdingą 52 kambarių Lapalice pilį. Įdomiausia yra tai, kad ši pilis iki pat šios dienos nėra užbaigta statyti.

 Nedidelio Lenkijos miestelio Lapalice pašonėje stūkso toks didelis statinys, kad sunku patikėti, jog jį statė viena šeima.<br>houseandhistory.com nuotr.
 Nedidelio Lenkijos miestelio Lapalice pašonėje stūkso toks didelis statinys, kad sunku patikėti, jog jį statė viena šeima.<br>houseandhistory.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 9:05 AM, atnaujinta Dec 22, 2019, 10:13 AM

Tikriausiai manote, kad ši pilis yra bent kelių šimtų metų senumo, kaip ir dauguma pilių Europoje. Tačiau toks įspūdis klaidingas – Lapalice pilis buvo pradėta statyti 1983 metais, kol statybų nesustabdė daugybė problemų.

Lapalice pilies istorija prasideda dar praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje, kai skulptorius Piotras Kazimierczakas gavo leidimą statyti namą su įrengta studija vienai šeimai.

Tačiau P.Kazimierczakas turėjo visiškai kitokią savo namų viziją – todėl, nepaisant to, kad turėjo statybų leidimą tik nedideliam kotedžui, projektą išplėtė iki 52 kambarių pastato, turinčio 365 langus, didžiulę salę šventėms, baseiną bei 12 bokštų, kurie simbolizavo 12 apaštalų.

Tačiau 1991 metais statybos staiga nutrūko – kai valstybinių institucijų atstovai suprato, kad statoma ne tai, kam buvo suteiktas leidimas. Vėliau P.Kazimierczako įmonė susidūrė su finansiniais sunkumais, todėl negalėjo pratęsti projekto. Tačiau 2002 metais vyras atsistojo ant kojų ir pateikė naujus dokumentus.

Tiesa, nauji dokumentai buvo su trūkumais, todėl buvo priimtas sprendimas nugriauti pilį. Po eilės prieštaravimų 2013 metais buvo pateikti trūkstami dokumentai, tačiau projektas ir vėl buvo atmestas.

Šiuo metu statybų darbai Laplice pilyje yra sustabdyti. Pilis yra visiškai neįrengta ir veikiama išorės veiksnių – o į ją atvyksta turistai, kurie rizikuoja savo saugumu. Deja, bet ji nėra saugi ir didžioji dalis statinio yra padengta grafiti.

P.Kazimierczakas nepasiduoda. Dar 2017 metais jis teigė, kad kovoja dėl pilies. Jis netiki, kad statinys bus nugriautas – kadangi stovi jau daugiau nei 20 metų, o po 20 metų statinys įgija tam tikrą teisinę apsaugą.

Šiuo metu vyras svarsto dvi galimybes: užbaigti pilies statybas pagal pirminį projektą – arba parduoti ją asmeniui, kuris paverstų pilį viešbučiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.