Iš ko sudarytas žmogaus organizmas?

Ar sugebėtumėte išvardinti žmogaus kūne esančius cheminius elementus ir pasakyti, kokią funkciją kiekvienas atlieka? Neįtikėtina, tačiau net 99 procentus jūsų kūno masės sudaro vos 6 cheminiai elementai: deguonis, anglis, vandenilis, azotas, kalcis ir fosforas. Dar 5 elementai sudaro didžiąją dalį to paskutiniojo procento: kalis, siera, natris, chloras ir magnis. Tiesa, tai yra tik teoriniai paskaičiavimai. Antai hidratacijos lygis (kiek daug išgeriate vandens) turi didelę įtaką deguonies ir vandenilio kiekiui organizme – o šie elementai nulemia, kiek kitų elementų yra žmogaus kūne.

 Neįtikėtina, tačiau net 99 procentus jūsų kūno masės sudaro vos 6 cheminiai elementai: deguonis, anglis, vandenilis, azotas, kalcis ir fosforas. Dar 5 elementai sudaro didžiąją dalį to paskutiniojo procento: kalis, siera, natris, chloras ir magnis.<br> 123RF iliustr., lrytas.lt mont.
 Neįtikėtina, tačiau net 99 procentus jūsų kūno masės sudaro vos 6 cheminiai elementai: deguonis, anglis, vandenilis, azotas, kalcis ir fosforas. Dar 5 elementai sudaro didžiąją dalį to paskutiniojo procento: kalis, siera, natris, chloras ir magnis.<br> 123RF iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2020, 5:07 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 8:26 AM

Žemiau esanti periodinė lentelė demonstruoja kiek ir kokių elementų vidutiniškai sudaro žmogaus organizmą. Pavyzdžiui, deguonis sudaro 65 procentus kūno masės, o štai azotas – vos 3 procentus. Reikėtų pažymėti, kad žmogaus organizme nėra aptinkamas nė vienas iš tauriųjų metalų – kaip ir tauriosios (inertinės) dujos. Sintetinių radioaktyvių elementų taip pat nerasite – tačiau rasite natūralius radioaktyviuosius elementus: tokius kaip radis, toris ir uranas, kurių yra vos aptinkami kiekiai.

Tad pateikiame informaciją, kokią funkciją kiekvienas iš 11 populiariausių elementų atlieka žmogaus organizme.

1. Deguonis (O) – 65 procentai žmogaus kūno masės, atominis numeris – 8.

Deguonis yra labiausiai paplitęs elementas žmogaus kūne. Dažniausiai jis randamas susijungęs su vandeniliu. Vanduo, savo ruožtu, sudaro 60 procentų žmogaus kūno masės bei dalyvauja įvairiose metaboliniuose procesuose. Deguonis veikia kaip elektronų priėmėjas ir oksiduojantis agentas. Jis yra randamas visose 4 pagrindinės organinių molekulių klasėse: baltymuose, angliavandeniuose, lipiduose ir nukleorūgštyse. Kadangi tai yra pagrindinis elementas ląstelių kvėpavimo procese, dideli kiekiai deguonies randami plaučiuose bei kraujotakoje. Kraujyje esantis hemoglobinas jungiasi su deguonies molekule O2, gaunama iš įkvepiamo oro. Deguonį naudoja ląstelėse esančios mitochondrijos – gamina energijos molekules adenozino trifosfatus (ATP). Nors deguonis yra būtinas žmogaus organizmui, pernelyg didelė koncentracija gali būti mirtina, kadangi gali pažeisti ląsteles ir audinius.

2. Anglis (C) – 18 procentų žmogaus kūno masės, atominis numeris – 6.

Anglis yra antras labiausiai žmogaus organizme paplitęs elementas. Šis elementas taip pat laikomas organinės chemijos pagrindu. Anglis jungiasi tarpusavyje bei suformuoja žiedų ir grandinių struktūras, kurios suformuoja pagrindą visoms organizmo metabolinėms reakcijoms. Anglis anglies diokside yra pašalinama iškvepiant kaip atliekamas dalykas.

3. Vandenilis (H) – 10 procentų žmogaus kūno masės, atominis numeris – 1.

Didžioji dalis mūsų organizmuose esančio vandenilio yra susijungęs su deguonimi ir suformuoja vandenį (H2O). Vandenilis, kaip ir anglis, yra randamas kiekvienoje organizmo organinėje molekulėje. Vandenilis cheminėse reakcijose taip pat veikia kaip protonas arba pozityvus jonas.

4. Azotas (N) – 3 procentai kūno masės, atominis numeris – 7.

Kadangi didžiąją dalį oro sudaro azotas, azoto dujos yra randamos plaučiuose – tačiau mūsų organizmas jų nepasisavina. Žmonės azoto gauna kartu su maistu. Šis elementas yra svarbi amino rūgščių sudedamoji dalis, kurios yra naudojamos peptidų ir baltymų gamybai. Azotas taip pat yra svarbi sudedamoji nukleorūgščių sudedamoji dalis DNR ir RNR – taip pat kitose molekulėse, išgaunamose iš azotinių dujų.

5. Kalcis (Ca) – 1,4 procento žmogaus kūno masės, atominis numeris – 20.

Apie 99 procentai žmogaus kūne esančio kalcio yra randami kauluose ir dantyse, kur šis elementas naudojamas stiprių struktūrų kūrimui – tokių kaip hidroksiapatito. Nors dauguma kalcio yra randama kauluose ir dantyse, tai nėra svarbiausia šio elemento funkcija. Kalcis yra svarbus jonas, naudojamas susitraukiant raumenims ir baltymų reguliavime. Jeigu bet kuri svarbi funkcija neturi kalcio, organizmas pradės jo imti iš kaulų ir dantų. Tai gali sukelti osteoporozę bei kitas problemas, todėl labai svarbu savo mityba gauti daug kalcio.

6. Fosforas (P) – 1 procentas žmogaus kūno masės, atominis numeris – 15.

Kaip ir kalcis, elementas ir mineralas fosforas yra randamas nukleorūgštyse bei energijos molekulėse, tokiose kaip jau minėtas ATP (adenozino trifosfatas).

7. Kalis (K) – 0,25 procento žmogaus kūno masės, atominis numeris – 19.

Žmogaus kūno elektrochemija priklauso nuo jonų. Iš jų katijonų kalis yra pats svarbiausias. Kalis svarbus nervų laidumui ir reguliuojant širdies ritmą. Visos organizmo ląstelės, siekdamos tinkamai funkcionuoti, reikalauja kalio.

8. Siera (S) – 0,25 procentai žmogaus kūno masės, atominis numeris – 16.

Siera yra randama keliose svarbiose aminorūgštyse, kuriose yra naudojamos kuriant baltymus organizme. Siera randama biotine, metionine, tiamine ir cisteine.

9. Natris (Na) – 0,15 procentų žmogaus kūno masės, atominis numeris – 11.

Natris, kaip ir kalis, yra itin svarbus katijonas. Šis elementas yra svarbus nervų signalų perdavimui bei raumenų funkcionavimui.

10. Chloras (Cl) – 0,15 procentų žmogaus kūno masės, atominis numeris – 17.

Chloras yra svarbus anijonas. Viena jo funkcijų – fermento ATP, kuris naudojamas energijos tiekimui biocheminėms reakcijoms, išnešiojimas. Chlorinas naudojamas vandenilio chlorido rūgšties gamybai – pastaroji medžiaga randama skrandyje ir naudojama maisto virškinimui.

11. Magnis (Ma) – 0,005 procento žmogaus kūno masės, atominis numeris – 12.

Magnis yra susijungęs su ATP ir nukleitidais. Jo katijonas yra svarbus kofaktorius fermentinėse reakcijose. Magnis naudojamas formuojant sveikus dantis ir kaulus.

Tarp kitų žmogaus organizme aptinkamų elementų yra geležis, fluoras, cinkas, silicis, stroncis, rubidis, bromas, švinas, varis – ir daugybė kitų. Kai kurie elementai yra būtini ar bent jau turintys teigiamą efektą žmogaus organizmui – tuo tarpu likę elementai yra toksiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.