Mokslininkai: geriausi vaikų draugai yra ne broliai ar seserys

Visi vaikai nori turėti kokį nors augintinį. Kartais gali net atrodyti, kad su augintiniais jiems žaisti smagiau nei su broliais ar seserimis – jei vaikas tokių turi. Ir pasirodo, tame yra tiesos. Anot naujo Kembridžo universitete atlikto tyrimo, vaikams bendravimas su augintiniais teikia daugiau malonumo – nei su broliais ar seserimis. Negana to, su augintiniais jie taip pat geriau sutaria.

  Tyrimas tik patvirtina, kad augintiniai turi didelę įtaką vaiko vystymuisi – taip pat kad gali turėti teigiamą įtaką vaiko socialiniams įgūdžiams ir emociniam gerbūviui.<br> 123RF nuotr.
  Tyrimas tik patvirtina, kad augintiniai turi didelę įtaką vaiko vystymuisi – taip pat kad gali turėti teigiamą įtaką vaiko socialiniams įgūdžiams ir emociniam gerbūviui.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2020, 7:08 AM, atnaujinta Feb 16, 2020, 10:02 AM

Šis tyrimas tik patvirtina, kad augintiniai turi didelę įtaką vaiko vystymuisi – taip pat kad gali turėti teigiamą įtaką vaiko socialiniams įgūdžiams ir emociniam gerbūviui.

Vakarų pasaulyje augintiniai yra paplitę namų ūkiuose, nors tyrimų apie vaikų ir jų augintinių santykius ir sąlyginai nedaug.

Tyrimui vadovavęs Kembridžo psichiatrijos departamento mokslininkas Mattas Casselsas sako, jog bet kas vaikystėje mylėjęs ir auginęs augintinį, žino, kad esame linkę atsiverti gyvūnams ir siekiame jų draugijos – panašiai kaip ir santykiuose su žmonėmis. Anot jo, mokslininkai norėjo išsiaiškinti, kokie stiprūs yra šie santykiai su gyvūnais – lyginant juos su santykiais šeimoje. Galiausiai visa tai gali padėti išsiaiškinti, kokią įtaką gyvūnai turi vaikų vystymuisi.

Šis tyrimas publikuotas leidinyje „Journal of Applied Development“ ir buvo platesnio tyrimo dalis, kuriam vadovavo profesorė Claire Hughes iš Kembridžo universiteto Šeimos tyrimų centro. Mokslininkai apklausė 12 metų amžiaus vaikus iš 77 šeimų, auginančių vienos ar daugiau rūšių gyvūnus – bei turinčias daugiau nei vieną vaiką.

Vaikai pranešė apie stiprų ryšį su gyvūnais, lyginant su ryšiu su broliai ir seserimis. Paaiškėjo, kad tarp vaikų ir gyvūnų konfliktinių situacijų lygis yra žemesnis nei su broliais ir seserimis – be to, gyvūnai teikia didesnį pasitenkinimą.

M. Casselsas sako, kad nors gyvūnai negali pilnai suprasti žmogaus ir reaguoti verbaliai, atsivėrimo gyvūnams lygis buvo didesnis nei broliams ir seserims. Faktas, kad gyvūnai negali suprasti žmonių ar atsakyti žodžiais, galimai išeina tik į naudą – kadangi vaikai žino, jog gyvūnai nebus kritiški jų atžvilgiu.

Anot mokslininko, nors ankstesni tyrimai parodė, kad berniukai demonstruoja stipresnį ryšį su gyvūnais nei mergaitės, šios tyrimo metu paaiškėjo, kad yra atvirkščiai. Nors mergaitės ir berniukai buvo vienodai patenkinti savo augintiniais, mergaitės buvo linkusios labiau atsiverti ir bendrauti su gyvūnais nei berniukai. Tai gali rodyti, kad mergaitės bendrauja su gyvūnais subtiliau.

Žmonių-gyvūnų bendravimo tyrimų vadybininkė iš gyvūnų mitybos centro „Waltman“ – ir tyrimo bendraautorė – daktarė Nancy Gee sako, kad vis daugėja įrodymų, rodančių, kad gyvūnai turi teigiamos įtakos žmonių sveikatai ir bendruomenės ryšiui. Socialinė parama, kurios vaikai sulaukia iš gyvūnų, vėlesniame gyvenime gali lemti psichologinį gerbūvį. Tiesa, mokslininkė pabrėžia, kad reikėtų išsiaiškinti daugiau apie tai, kokią įtaką gyvūnai daro vaikų vystymuisi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.