Ar iškritusį paukščiuką reikia įkelti į lizdą? Atsako mokslininkai

Išgelbėti jauniklį paukščiuką įkeliant jį atgal į lizdą yra geras poelgis, tačiau tikriausiai ne vienas yra girdėjęs, kad to daryti negalima, kadangi prisilietus prie paukščiuko, mama jo atsisakys ir paliks likimo valiai.

Išgelbėti jauniklį paukščiuką įkeliant jį atgal į lizdą yra geras poelgis, tačiau tikriausiai ne vienas yra girdėjęs, kad to daryti negalima, kadangi prisilietus prie paukščiuko, mama jo atsisakys ir paliks likimo valiai. <br>123rf nuotr. 
Išgelbėti jauniklį paukščiuką įkeliant jį atgal į lizdą yra geras poelgis, tačiau tikriausiai ne vienas yra girdėjęs, kad to daryti negalima, kadangi prisilietus prie paukščiuko, mama jo atsisakys ir paliks likimo valiai. <br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2020, 2:50 PM, atnaujinta Mar 5, 2020, 2:57 PM

Taigi, pamačius iš lizdo iškritusį paukščiuką kyla dilema – įkelti jį atgal į lizdą ar ne? Na, jei pakliūnate į tokią situaciją, pirmiausia reikia atsakyti į klausimą ar paukščiukas jums atrodo mielas.

Gali pasirodyti juokinga, tačiau tai tikrų tikriausia tiesa. Kornelio ornitologijos laboratorija teigia, kad pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar paukščiukas jau moka skraidyti. Didelė dalis paukščių, kuriuos randa žmonės tariamai iškritusius iš lizdo, iš tiesų jau moka skristi, turi plunksnas, gali šokinėti ir dažniausiai yra mieli bei pūkuoti, su nedidele uodega.

Kai tokie paukščiai palieka savo lizdą – į jį jie dažniausiai nebesugrįžtą, todėl geriau jo atgal nekelti, kadangi paukštis paprasčiausiai vėl iššoks. Apskritai tokiose situacijose geriau nesikišti, nebent norite apsaugoti ant žemės esantį paukštį nuo kačių ar kitų plėšrių gyvūnų.

Tuo tarpu jei pastebite, kad paukštis neturi plunksnų, negali šokčioti, eiti, plastoni ar tvirtai tūpėti ant žmogaus delno – greičiausiai jam dar reikia būti lizde. Tokiu atveju specialistai pataria kuo greičiau grąžinti mažylį į lizdą, o dėl mamos nerimauti nereikėtų, kadangi paukščiuko tėvai jį atskira ne iš kvapo. Kitaip sakant, tėvai nepaliks paukščiuko likimo valiai, jeigu jį lietė žmogus.

Taigi, įsiminti gana paprasta – jei paukščiukas mielas, reikėtų jį tiesiog palikti, o jai negražus, dar neturinti plunksnų – reikėtų jį kelti atgal į lizdą.

Į paukščius žvelgia per kameras

Na, jeigu savo kelyje niekada dar nesutikote mažų paukščiukų, bet vis tiek norėtumėte juos pamatyti, Kornelio ornitologijos laboratorija turi internetinę svetainę, kurioje galima stebėti juos per specialias kameras.

Tiesa, tokiai paukščių kamerų programai vadovaujantis Charlesas Eldemire'as sako, kad ne viskas taip gražu, kaip atrodo. Štai erelius žuvininkus užklupo didelė kruša likus vos savaitei iki jauniklių išsiritimo, dėl ko visi kiaušiniai suskilo. Apuokų jauniklis nudvėsė, o tėvai jį sušėrė kitiems savo jaunikliams. C. Eldemire'as sako, kad kai kuriuose vaizdo įrašuose buvo dedami perspėjamai, kadangi tokia medžiaga yra tikrai ne silpnų nervų žiūrovams.

Paukščių kamerų programos vadovas pasakoja, kad šis projektas buvo sukurtas siekiant supažindinti žmones su gamta ir jos procesais. Jo nuomone, didelė dalis žmonių nėra regėję tikro, nepagražinto vaizdo, kas iš tiesų vyksta gamtoje, o šios kameros padeda susidaryti realesnį vaizdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.