Bebrų užtvanka, kokios dar tikrai nematėte

Prieš daugiau nei dešimtmetį ekologas Jean Thie su „Google Earth“ palydovinėse nuotraukose tyrinėjo Albertos (Kanada) tyrlaukius, siekdamas ištirti amžinojo įšalo tirpimą Kanados laukinėje gamtoje. Tačiau tuomet jo ekrane pasirodė kai kas neįprasto: didžiulė bebrų užtvanka – kuri buvo dvigubai didesnė nei garsioji Huverio užtvanka JAV.

 Bebrai stato užtvankas dėl kelių priežasčių – tačiau pirmiausiai dėl to, kad turėtų kur laikyti sukauptą maistą.<br> 123rf nuotr.
 Bebrai stato užtvankas dėl kelių priežasčių – tačiau pirmiausiai dėl to, kad turėtų kur laikyti sukauptą maistą.<br> 123rf nuotr.
 Ši bebrų užtvanka yra net 850 metrų ilgio, o yra ji Vud Bufalo nacionalinio parko pakraštyje. Joje – tūkstančiai medžių ir tokiais konstrukcijai suręsti greičiausiai prireikė bent dviejų bebrų šeimų.<br> „Kanados parkų“ nuotr.
 Ši bebrų užtvanka yra net 850 metrų ilgio, o yra ji Vud Bufalo nacionalinio parko pakraštyje. Joje – tūkstančiai medžių ir tokiais konstrukcijai suręsti greičiausiai prireikė bent dviejų bebrų šeimų.<br> „Kanados parkų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2020, 1:50 PM, atnaujinta Mar 24, 2020, 7:39 AM

Ši bebrų užtvanka yra net 850 metrų ilgio, o yra ji Vud Bufalo nacionalinio parko pakraštyje. Joje – tūkstančiai medžių ir tokiai konstrukcijai suręsti greičiausiai prireikė bent dviejų bebrų šeimų. Manoma, kad šią užtvanką bebrai ėmė statyti prieš daugiau nei tris dešimtmečius.

Nors tai yra įspūdingas gyvūnų inžinerinių sugebėjimų pavyzdys, pati užtvanka nėra itin vaizdinga – purvo, šakų ir virbų mišinys yra apaugęs žolėmis – o tai rodo, kad ši užtvanka yra pastatyta jau seniai. Ši užtvanka driekiasi per atokią pelkėtą vietą – ir tai suteikia gyvūnams daug gėlo vandens bei statybinių medžiagų.

Tiesą sakant, ši užtvanka yra tokioje atokioje vietoje, kad manoma, jog žmogaus koja ten nebuvo įkelta iki pat 2014 metų, kai Robas Markas iš Niujorko tyrinėtojų klubo Niujorke apsilankė šioje vietovėje. Savo kelionę jis pradėjo Čipvėjų forte, kuris nuo užtvankos nutolęs maždaug 190 kilometrų atstumu – o įveikti kelis paskutinius kelionės kilometrus jam prireikė net visos valandos, mat vietovė buvo itin pelkėta. Vyras pasakoja, kad pasiekęs užtvanką, jis buvo labai laimingas – kadangi tai buvo vienintelė vieta visame regione, kur žemės paviršius buvo kietas ir ant jo buvo patogu stovėti.

Bebrai stato užtvankas dėl kelių priežasčių – tačiau pirmiausiai dėl to, kad turėtų kur laikyti sukauptą maistą. Šie gyvūnai maisto atsargas kaupia pelkių dugnuose, o užtvankas stato siekdami padidinti pelkių gylį, kad maisto atsargos neįšaltų.

Užtvankos taip pat statomos dėl apsaugos. Biologas Sharonas Brownas sako, kad bebrai susikuria savo gyvenamąsias vietas tarsi namus apkasuose – kad galėtų plaukioti bei nardyti ir tuo pačiu vienu žingsniu lenkti tokius grobuonis, kaip kojotai ar meškos.

Tiesa, tai nėra vieninteliai rekordiniai bebrų namai Kanadoje. J.Thie taip pat atrado, kad Pakwaw ežeras, esantis Saskačevane, turi didžiausią bebrų užtvankų tankį visoje šalyje (ir galimai net visame pasaulyje) – viename kvadratiniame kilometre yra įrengta daugiau nei po 20 bebrų užtvankų bei gyvenviečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.