Stipriausias lietus, kokį žmonija kada yra stebėjusi – per kelias minutes sukėlė chaosą ir nusinešė gyvybę

Lapkritį Lietuvoje įprastai iškrenta apie 50,4 mm kritulių. Daugiausia, žinoma, lietaus. Tai – vidutinis rodiklis, būna ir kur kas sausesnių lapkričių. Tačiau pasaulyje yra vietų, kur tiek lietaus gali iškristi greičiau nei per porą minučių.

 Lygiai prieš 50 metų, 1970-ųjų lapkričio 26-ąją, čia įvyko labai neįprastas reiškinys – stipriausia kada nors žmonijos stebėta liūtis, kai per minutę iškrito apie 38,1 mm vandens (asociatyvinė nuotr.)<br> V. Skaraičio nuotr.
 Lygiai prieš 50 metų, 1970-ųjų lapkričio 26-ąją, čia įvyko labai neįprastas reiškinys – stipriausia kada nors žmonijos stebėta liūtis, kai per minutę iškrito apie 38,1 mm vandens (asociatyvinė nuotr.)<br> V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2020, 8:49 AM

Bas Teras – miestas Karibuose, Prancūzijos užjūrio teritorijos Gvadelupos sostinė. Čia gyvena vos daugiau nei 10 tūkstančių žmonių. Gvadelupos salos yra labai įdomioje klimatinėje zonoje – kažkur tarp pusiaujinio klimato ir subekvatorinio klimato zonos. Tai reiškia, kad sausiausią mėnesį čia iškrenta 60 mm. lietaus. Palyginimui, Lietuvoje vidutinę vasarą kiekvieną mėnesį iškrenta apie 70-80 mm.

Lygiai prieš 50 metų ir vieną dieną, 1970-ųjų lapkričio 26-ąją, čia įvyko labai neįprastas reiškinys – stipriausia kada nors žmonijos stebėta liūtis, kai per minutę iškrito apie 38,1 mm vandens. Tai – absoliutus pasaulio rekordas, neviršytas iki šiol. Keista ir tai, kad toks stiprus lietus iškrito santykinai nedideliame plote. Taigi, toliau nuo Bas Tero gyvenantys žmonės net nežinojo, kad Gvadelupos sostinę ištiko tokia nelaimė.

Nelaimė – nes pasaulyje tikriausiai nėra tokios drenažo sistemos, kuri atlaikytų tokį lietų. Šį liūtis sukėlė potvynį, per kurį žuvo žmogus. Vietomis lietus tiesiog išvalė žemės plotus nuo bet kokios augmenijos.

Labai stipri liūtis tęsėsi vos kelias minutes – nors, žinoma, silpnesnis lietus ir stiprus vėjas salas kamavo kur kas ilgiau. Įprastai Bas Tere per visą lapkritį iškrenta apie 220 mm lietaus, nors rugsėjis yra drėgnesnis – tą mėnesį iškrenta net 230 mm.

Tiesa, negalime tvirtai teigti, kad ta 1970-ųjų liūtis buvo stipriausia pasaulyje ar istorijoje. Tiksliau, beveik galima neabejoti, kad yra buvę ir stipresnių – tiesiog ne visur yra įrangos, kuri gali tiksliai tai užfiksuoti.

Toks lietus nebūtų ir ūkininkų džiaugsmas, tačiau Bas Tere žemės ūkis nėra vystomas – mažiau nei 1 proc. gyventojų užsiima žemdirbyste – nes ši vietovė yra labai kalnuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.