Štai kodėl žiūrint liūdną filmą nevertėtų valgyti

Situacija paprasta: šiek tiek jaučiate liūdesį, tuomet pažiūrite jautrų filmą – ir suvalgote dubenį ledų. Ar bent suprantate, koks riebus yra komfortabilumo jausmą suteikiantis maistas? Tikriausiai ne – ypač tuo metu, kai jį valgote.

 Emocinė reakcija, kai žmogų jau ir taip kankina nedidelis liūdesys, atima iš žmogaus galimybę atskirti riebalų lygį maiste.<br> 123rf nuotr.
 Emocinė reakcija, kai žmogų jau ir taip kankina nedidelis liūdesys, atima iš žmogaus galimybę atskirti riebalų lygį maiste.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 2:30 PM

2013 metais atliktas tyrimas rodo, kad stiprios emocijos – tokios kaip liūdesys, kurį mes jaučiate žiūrėdami liūdną filmą – gali žymiai sumažinti mūsų gebėjimą jausti skonį arba suvokimą, kiek riebalų mes suvartojame.

Sveikatos psichologė Elissa Epel iš Kalifornijos universiteto (JAV) sako, kad stiprios emocijos gali supainioti mūsų trapų skonio suvokimo jausmą. Mokslininkė nebuvo susijusi su atliktu tyrimu, bet ji pati atlieka tyrimus apie tai, kaip mus veikia stresas.

E.Epel teigia, kad stresas mums praneša apie pavojų, dėl ko mes turėtume labiau jausti kartumą. Būtent taip ir nutiko minėto tyrimo metu.

Tyrimo dalyviai, pažiūrėję jautrius vaizdo įrašus, kurių siužeto linija buvo ir liūdna, ir linksma, labiau jautė kartumą, saldumą ir rūgštumą. Tiesą sakant, jų jautrumas skoniams padidėjo apie 15 procentų.

Vienas tyrimo autorių mokslininkas Paulas Breslinas iš Rutgerso universiteto Mitybos mokslų departamento sako, kad tuo pačiu metu tyrimo dalyvių gebėjimas atskirti riebalų lygį žymiai suprastėdavo. Jis sako, kad mokslininkus labai nustebino, jog riebumo suvokimas taip sumažėjo.

Anot P.Breslino, pasirodo, jo atradimas koreliuoja su kitais įrodymais, kad lengvą depresijos formą jaučiantys žmonės, turintys antsvorio, turi sumažėjusį riebumo pojūtį. Todėl, anot mokslininko, visai įmanoma, jeigu jie nesuvokia maisto riebumo ir jį valgo – ir visai to nenorėdami suvalgo daugiau riebalų, o tai kelia susirūpinimą.

Tyrimas buvo atliktas Vokietijoje, Viurcburgo universitete. Pagrindinė tyrimo autorė psichologė Petra Platte tyrimui pasitelkė dalyvius, kurie turėjo ragauti skirtingo riebumo gėrimus su grietinėle.

Tyrimo pradžioje visi dalyviai jautėsi šiek tiek liūdni ar nerimastingi. Mokslininkai įvertino dalyvių emocinį statusą, duodami jiems užpildyti 21 klausimo anketą, pavadintą Becko depresijos inventorizacija.

Tuomet dalyvių buvo paprašyta peržiūrėti vaizdo įrašus. Vaizdo įrašas buvo suteikiantis gerus jausmus, linksmas – jame vyras atneša moteriai gėlių. Taip pat buvo ir liūdnas vaizdo įrašas, kuriame sūnus žiūri, kaip miršta jo tėvas. Abu šie vaizdo įrašai buvo sukurti tam, kad iššauktų emocinį atsaką.

Papildomai buvo ir trečias vaizdo įrašas – nuobodus, emocijų neturintis vaizdo įrašas apie darbuotojų mokymus. Šį vaizdo įrašą žiūrėję dalyviai neprarado gebėjimo jausti riebalų lygį maiste.

Taigi, atrodo, būtent emocinė reakcija, kai žmogų jau ir taip kankina nedidelis liūdesys, atima iš žmogaus galimybę atskirti riebalų lygį maiste.

Tyrimas publikuotas moksliniame žurnale „PLOS One“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.