Kuris JAV prezidentas buvo turtingiausias?

Pirmasis JAV prezidentas George‘as Washingtonas gimė 1732 metais Pope‘s Creek miestelyje, Vestmorlando apygardoje, Virdžinijos valstijoje. Jis buvo vyriausias iš Augustine‘o Washingtono ir Mary Ball šešių vaikų, o taip pat turėjo 3 netikrus brolius ir seseris. Kai G.Washingtonui buvo 11 metų, jo tėvas mirė – tokiu būdu palikdamas visą atsakomybę už šeimą ir jos plantaciją vyriausiajam vaikui.

 1996 metais atlikus tyrimą, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti 100 pačių turtingiausių JAV visų laikų žmonių, G.Washingtonas atsidūrė 59 vietoje.<br> 123rf nuotr.
 1996 metais atlikus tyrimą, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti 100 pačių turtingiausių JAV visų laikų žmonių, G.Washingtonas atsidūrė 59 vietoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2021, 2:14 PM, atnaujinta Feb 28, 2021, 9:26 PM

Apie G.Washingtono vaikystę žinoma nedaug. Jo formalūs mokslai baigėsi jam sulaukus 15 metų amžiaus. Tada jis ėmė mokytis matininko profesijos, o vėliau pasuko į kariuomenę.

1759 metais jis vedė Martha Dandridge Custis – jauną našlę su 2 vaikais bei didžiuliais turtais. Kai G.Washingtonas buvo išrinktas prezidentu – pirmiausia 1789 metais, o vėliau perrinktas 1792 metais – jo šeima negyveno Baltuosiuose rūmuose – mat jie buvo pastatyti jau tik po G. Washingtono mirties, ir jis tapo vieninteliu prezidentu istorijoje, negyvenusiu Baltuosiuose rūmuose.

Įdomu tai, kad G.Washingtonas buvo turtingiausias JAV prezidentas istorijoje. Žinoma, laikai skyrėsi, todėl palyginti jo turtus su šių laikų JAV prezidentų turtais nėra taip paprasta. Tačiau tai įmanoma padaryti paėmus tuometinę turto vertę ir pakoregavus ją pagal infliaciją. Dar kitas būdas yra pažvelgti, kokią bendrojo vidaus produkto dalį sudarė jo turtai. Trečias būdas – palyginti jo atlyginimą su nacionaliniu JAV biudžetu. Tačiau kad ir kurį metodą pasitelktume, visi jie rodo didžiulius G.Washingtono turtus.

Pirmuosius 100 JAV gyvavimo metų žmonių turtai būdavo matuojami žemėmis ir vergais. Būdamas 11 metų amžiaus G.Washingtonas iš savo tėvo paveldėjo 10 vergų ir 1,5 aukšto ūkinį pastatą, pastatytą jo tėvo. Per ateinančius kelerius metus šis ūkis išaugo nuo 800 iki 3200 hektarų plantacijos su 5 ūkiniais pastatais ir 21 kambarį turinčiu dvaru bei 300 vergų. Šį ūkį būsimasis prezidentas stipriai patobulino: augino įvairius pasėlius, taip pat užaugino vaisių sodą. Jo sodai buvo ne tik gražūs, bet ir duodavo daug maisto dvarui.

G.Washingtono žmona Martha taip pat buvo turtinga moteris, kuri turtus paveldėjo iš savo mirusio vyro. Ji buvo viena turtingiausių moterų Virdžinijoje. Ji paveldėjo trečdalį mirusio vyro 6800 hektarų žemių, 300 vergų ir 129 650 dolerių – kurie 1986 metų verte prilygtų 6 milijonams dolerių.

Jo mirties metu G. Washingtono turtai – žemės, vergai, namas, žirgai ir asmeniniai daiktai – buvo verti 525 000 dolerių, o tai šiandieniniais pinigais prilygtų 525 milijonams dolerių.

1996 metais atlikus tyrimą, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti 100 pačių turtingiausių JAV visų laikų žmonių, G.Washingtonas atsidūrė 59 vietoje. Jo bendras turtas sudarė 0,13 procento to meto bendrojo vidaus produkto. Palyginimui, turtingiausio visų laikų amerikiečio Johno Davison Rockenfellerio turtai sudarė 1,5 procento JAV bendrojo vidaus produkto.

1789 metais G.Washingtono kaip prezidento atlyginimas sudarė net 2 procentus viso federalinio biudžeto, kuris šiandienos verte siektų 60 milijardų dolerių. Tiesą sakant, tais laikais JAV biudžetas buvo visiškai kitoks nei šiandien – tuomet nebuvo pajamų mokesčio, o pagrindinės išlaidos buvo skiriamos gynybai. Tuo tarpu 2 procentai 2012 metų JAV biuždeto būtų sudarę 2 milijardus dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.