Šaltojo karo siurprizai: sovietų šnipinėjimui bandė pasitelkti ir kates

Katės yra paslaptingi, smalsūs ir net psichopatiški gyvūnai. Todėl tikriausiai nereikėtų stebėtis, kad kažkada katės buvo pasitelktos šnipinėjimui.

 XX amžiaus septintajame dešimtmetyje JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) skyrė milijoną dolerių ir kelerius metus metų katės-kyborgo kūrimui, kurios tikslas buvo šnipinėti sovietus.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 XX amžiaus septintajame dešimtmetyje JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) skyrė milijoną dolerių ir kelerius metus metų katės-kyborgo kūrimui, kurios tikslas buvo šnipinėti sovietus.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-15 16:40, atnaujinta 2021-04-16 06:03

XX amžiaus septintajame dešimtmetyje JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) skyrė milijoną dolerių ir kelerius metus katės-kyborgo kūrimui, kuris šnipinėtų sovietus ir slapta rinktų informaciją. Tačiau jų svajonės buvo sudaužytos, kai tokią katę suvažinėjo taksi automobilis.

Istoriją apie šnipinėjimui skirtą katę paaiškėjo išslaptinus dalį XX amžiaus septintojo dešimtmečio Šaltojo karo žvalgybos dokumentų. Kaip rašoma Emily Anthes knygoje „Frankenstein‘s Cats“, „Operacija akustinis kačiukas“ buvo projektas, kurio pagrindinė idėja buvo implantuoti mikrofoną katės ausies kanale - ir mažytį radijo siųstuvą kaukolės pamate. Sumontavus šiuos paprastus prietaisus, katė buvo apmokoma įsliūkinti į sovietų ambasadas ar net patį Kremlių, kur katė įrašinėtų pokalbius, o šie būtų siunčiami CŽA agentams.

CŽA dokumentuose taip pat aiškinama, kad buvo eksperimentuojama su akustinėmis komandomis, kad katė vykdytų komandas, gautas žodžiu. Tokiu būdu keturkojis murkiantis šnipas tarsi taptų nuotoliniu būdu valdoma "blake".

Septintajame dešimtmetyje CŽA direktoriaus pavaduotojo specialiuoju asistentu dirbęs Victoras Marchetti sako, kad šiam projektui buvo išleistos didelės pinigų sumos. Anot jo, katė buvo tiesiog prapjauta, implantuotos baterijos ir ji buvo užsiūta. Uodega atstojo anteną. Kitaip tariant, katė buvo paversta monstru. Toliau vyko ilgi bandymai.

Vyras pasakoja, kad pirmoji tokia katė sulaukė netikėtos lemties. Kai ji buvo parengta užduočiai, CŽA darbuotojai nuvežė katę į parką, parodė į parko suoliuką ir pasakė: „klausyk šių dviejų vyrukų“. Tačiau vos tik katę išleidus iš furgono, ją pervažiavo taksi automobilis.

Pats V. Marchetti vėliau tapo JAV žvalgybos kritiku. Jis pateikdavo prieštaringas ir abejotinas idėjas, kurias kiti žmonės laikydavo net sąmokslo teorijomis - o tai reiškia, kad jo pasakojimai apie CŽA turėtų būti priimami atsargiai.

Ir iš tiesų CŽA dokumentai pasakoja kiek kitokią istoriją. Stipriai redaguotas pranešimas „Požiūris į dresuotas kates“ pasakoja, kad minėtas projektas buvo sėkmingas, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis agentūrai nėra labai naudingas - pranešime rašoma, kad analizė parodė, jog projektas nėra praktiškas ir nepatenkins CŽV poreikių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.