Kodėl senovės egiptiečiai taip mėgo kates?

Senovės egiptiečiai buvo žinomi dėl savo meilės katėms – ir viskam, kas su jomis susiję. Todėl netrūksta su katėmis susijusių radinių – nuo statulų iki įmantrių papuošalų, kurie nuo tų laikų, kai Nilo žemes valdė faraonai, išliko ištisus tūkstantmečius. Senovės egiptiečiai taip pat mumifikavo nesuskaičiuojamą skaičių šių gyvūnų, o taip pat įkūrė pirmąsias pasaulyje žinomas gyvūnų kapines, kurioms jau beveik 2000 metų – ir kuriose katės palaidotos su karoliais ar geležinėmis antkaklėmis.

 Senovės egiptiečiai buvo žinomi dėl savo meilės katėms – ir viskam, kas su jomis susiję. Todėl netrūksta su katėmis susijusių radinių – nuo statulų iki įmantrių papuošalų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Senovės egiptiečiai buvo žinomi dėl savo meilės katėms – ir viskam, kas su jomis susiję. Todėl netrūksta su katėmis susijusių radinių – nuo statulų iki įmantrių papuošalų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-15 10:05

Tačiau kodėl senovės Egipte katės buvo taip vertinamos? Kodėl, anot senovės graikų istoriko Herodoto, egiptiečiai gedėdami dėl šeimai priklausiusios katėsmirties, nusiskusdavo antakius?

Tokia pagarba katėms didžiąja dalimi buvo dėl to, kad egiptiečių dievai ir valdovai turėjo kačių savybių. Bent jau tokia informacija buvo skelbiama 2018 metų parodoje apie kačių svarbą senovės Egipte, kuri vyko Nacionaliniame Smithsonian Azijos menų muziejuje, Vašingtone (JAV). Tiksliau kalbant, katės buvo regimos kaip turinčios trokštamų savybių dualumą – iš vienos pusės jos yra saugančios, ištikimos ir prižiūrinčios, tačiau iš kitos pusės – maištingos, nepriklausomos ir nuožmios.

Dėl šių priežasčių senovės egiptiečiams katės atrodė išskirtinės – o tai galimai paaiškina, kodėl egiptiečiai statė kačių statulas. Didysis Gizos Sfinksas yra 73 metrų ilgio paminklas, turintis žmogaus veidą ir liūto kūną – ir yra, ko gero, vienas žymiausių tokio pobūdžio paminklų pavyzdžių. Tiesa, istorikai taip ir nežino, dėl ko išvis buvo išraižytas Sfinkso paminklas. Galingoji deivė Sakhmet buvo vaizduojama kaip turinti liūto galvą ir moters kūną. Ji buvo žinoma kaip sauganti deivė – ypač pereinamaisiais laikotarpiais, tokiais kaip aušros ar saulėlydžio metu. Kita deivė Bastet dažnai buvo vaizduojama kaip katė arba liūtė – ir senovės egiptiečiai tikėjo, kad jai reikia aukoti kates.

Katės greičiausiai taip pat buvo mylimos dėl savo gebėjimų medžioti peles ir gyvates. Anot Londono universiteto koledžo mokslininkų, katės buvo taip garbinamos, kad egiptiečiai suteikdavo savo vaikams kačių vardus, tarp kurių buvo ir „Mitt“ (išvertus iš egiptiečių kalbos, tai reiškia katę), skirtas mergaitėms. Nėra visai aišku, kada Egipte buvo prijaukintos katės – tačiau archeologai rado kačių ir kačiukų palaikus, palaidotus dar 3800 metais prieš mūsų erą.

Dauguma tyrimų rodo, kad šis apsėdimas katėmis ne visuomet buvo geras ir mielas – kadangi egzistuoja ir tamsioji šio reikalo pusė. Iš tiesų egzistavo milijoninė kačių veisimo ir mumifikavimo rinka – kad žmonės galėtų būti palaidojami kartu su katėmis, ypač laikotarpiu tarp 700 m.pr.m.e ir 300 mūsų eros metų. Pernai „Scientific Reports“ paskelbtame moksliniame darbe tyrėjai atliko mumifikuotų gyvūnų, tarp kurių buvo ir katė, peršvietimą rentgeno spinduliais. Tai leido mokslininkams pažvelgti į jų skeletų struktūras ir mumifikavimui naudotas medžiagas.

Kai mokslininkai gavo rezultatus, jie suprato, kad gyvūnas buvo žymiai mažesnis, nei tikėtasi. Tyrimo autorius ir medžiagų tyrimų profesorius Richardas Jonstonas iš Svansi universiteto (Jungtinė Karalystė) sako, kad tai buvo labai jauna katė, tačiau prieš tai mokslininkai to nesuvokė – kadangi 50 procentų mumijos sudarė kitos medžiagos. Mokslininkas pasakoja, kad kai pamatė katę ekrane, tapo akivaizdu, kad katė nugaišo būdama labai jauna – maždaug 5 mėnesių amžiaus. Mirties priežastis – perlaužtas kaklas.

R.Johnstonas pasakoja, kad visa tai šokiravo. Tačiau kačių aukojimas nebuvo retas reiškinys – o šiam tikslui katės ir buvo auginamos. Anot mokslininko, tam netgi būdavo įkurtos fermos, skirtos katėms veisti ir pardavinėti.

Asocijuota profesorė Mary-Ann Pouls iš Toronto universiteto Egipto archeologijos fakulteto sako, kad taip buvo todėl, nes senovės Egipto dievams daugelis gyvūnų būdavo siūlomos kaip aukos. Tai buvo būdas pamaloninti dievybes arba ieškoti jų pagalbos, kartu su maldomis.

Deja, bet nėra visiškai aišku, kodėl buvo taip norima pirkti kates, kad jos būtų palaidotos kartu su žmonėmis – tačiau atrodo, kad riba tarp garbinimo ir susižavėjimo buvo labai plona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.