Uodų paslaptys: kodėl atrodo, kad jie dūzgia būtent apie mūsų ausis?

Be abejo, dabar – pats tas laikas, kai lauke kepami kepsniai, smagiai vakarojama iki išnaktų, o netrukus sulauksime ir ilgiausios metų dienos. Tačiau toks mėgavimasis grynu oru ir gamta turi trūkumų – aplink ausis skraidančius ir zvimbiančius uodus.

Kodėl šie kraujasiurbiai išvis zuja mums aplink ausis? Ir kodėl jie taip erzinančiai zvimbia?<br> 123rf nuotr.
Kodėl šie kraujasiurbiai išvis zuja mums aplink ausis? Ir kodėl jie taip erzinančiai zvimbia?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 9:14 PM

Kodėl šie kraujasiurbiai išvis zuja mums aplink ausis? Ir kodėl jie taip erzinančiai zvimbia?

Etomologijos profesorius Michaelas Riehle iš Arizonos universiteto sako, kad zvimbimas atsiranda dėl greito uodų sparnų plazdėjimo. Anot profesoriaus, šis garsas nepasižymi ilgu sklidimo nuotoliu, todėl mes jį pastebime tik tada, kai uodas jau būna prie mūsų.

Be to, šį zvimbimą dažniausiai sukelia patelės. Taip yra todėl, kad uodų patelės ir patinėliai gyvena visiškai skirtingus gyvenimus. Patinėliai įprastai sukiojasi aplink gėles ir geria jų nektarą, todėl jiems visiškai nerūpi žmonės ir jų kraujas. Tuo tarpu patelės po poravimosi turi rasti kraujo, kad turėtų pakankamai energijos subrandinti ir padėti kiaušinėlius. Tiesą sakant, patelės yra apsiginklavusios unikaliai ginklais, kuriuos panaudoja prieš savo aukas.

M.Riehle pasakoja, kad patelės iš tolo ieško anglies dvideginio pėdsakų – o būtent anglies dioksidą kvėpavimo metu mes ir iškvepiame. Anot mokslininko, anglies dioksidas skatina patelę pradėti aukos paieškas, todėl ji skraido pirmyn ir atgal, kol galiausiai pasiekia maisto šaltinį.

Kitaip tariant, uodai zuja ir zvimbia aplink mūsų ausis, nes būtent šioje srityje mes iškvepiame anglies dioksidą.

Artėdama uodo patelė pasikliauna kūno šiluma ir iškvepiamo anglies dioksido garais – kad rastų vietą kur nutūpti ant aukos. Patelė naudoja ant jos kojų esančius skonio receptorius – kad nuspręstų, ar žmogus (arba gyvūnas) yra tinkamas jos maisto šaltinis. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad O kraujo grupė labiausiai traukia uodus, M.Riehle išlieka skeptiškas dėl tokių teiginių. Jis teigia neradęs nei vieno įtikinamo tyrimo apie ryšį tarp kraujo grupės ir „patrauklumo“ uodams. Vietoje to, mokslininkas mano, kad kiti veiksniai – tokie kaip žmogaus genetika ar netgi mityba – uodui renkantis auką vaidina svarbesnį vaidmenį.

M. Riehle sako, kad žmogaus oda skleidžia unikalų kvapų kokteilį, kuris vieniems uodams yra patrauklesnis, nei kitiems. Kito tyrimo metu paaiškėjo, kad uodų pateles labiau traukė vyrai, turėję mažesnę bakterijų įvairovę ant savo odos. Be to, uodus labiau traukė juodus drabužius dėvėję žmonės.

Uodei skrendant link aukos, ji sparnais plasnoja 500 kartų per sekundę dažniu, skleisdama 450-500 hercų dažnio garsą. Šis dažnis yra panašus į muzikinę „la“ natą, kuri, tarp kitko, yra naudojama orkestro apšilimui prieš pradedant koncertą.

Nors toks garsas mums atrodo aukšto dažnio, jis labai patinka uodų patinėliams. Tiesą sakant, patinėliai, kurių sparnai plazda aukštesniu dažniu nei patelių, poravimuisi dažniausiai ieško švelniausią toną skleidžiančių patelių. M.Riehle mėgsta demonstruoti šį efektą savo studentams baksnodamas „la“ nata nustatytą kamertoną į talpą, pilną uodų patelių. Anot jo, patelės niekada į tai nereaguoja. Tuo tarpu patinėliai ima desperatiškai ieškoti patelės, kuri skleidžia tokias dieviškas ir malonias vibracijas.

Nors patinėliai ima šėlti nuo šio tono, žmonėms šis garsas ne taip patinka. Tiesa, M.Riehle pažymi, kad nors uodai zvimbia aplink mūsų galvas, šios juos iš tiesų nelabai domina. Uodai yra labiau linkę ieškoti mūsų pėdų – kadangi jose yra bakterijų, skleidžiančių uodams itin malonų aromatą. Profesoriaus teigimu, dauguma žmonių nepastebi aplink jų kulkšnis zujančių uodų.

1996 metais žurnale „Trends in Parasitology“ publikuoto tyrimo metu paaiškėjo, kad uodus, kilusius iš šeimos Anopheles, kurie yra atsakingi už maliarijos platinimą, traukia ant žmonių pėdų esančios bakterijos. Šios bakterijos Brevibacterium linens yra tos, pačios, kurios suteikia Limburgerio sūriui išskirtinį kvapą. Iš to sekęs 2013 metais atliktas tyrimas, publikuotas leidinyje „PLOS One“, patvirtino, kad uodus traukia ir Limburgerio sūris.

Tuo tarpu jeigu norite išvengti uodų, stenkitės rengtis šviesiais drabužiais, uždengiančiais kuo daugiau kūno, naudokite uodus atbaidantį purškiklį ir venkite vietų, kuriose būna daugiausiai uodų (pavyzdžiui, pelkių) saulėtekio ir saulėlydžio metu, kuomet uodai yra aktyviausi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.