8 įdomūs faktai, kurių greičiausiai nežinojote apie bananus

Vienam mėgstamiausių žmonių maisto produktų gresia pavojus. Štai JAV kavendišo veislės bananas yra labiau vartojamas nei obuoliai ar apelsinai, tačiau šiuos bananus naikina virusinė grybelinė Panamos liga. Ši liga išplitusi Lotynų Amerikoje, kur užauginama net 80 procentų viso pasaulio bananų.

 Bananai yra vaisiai, tačiau tuo pačiu ir nėra.<br> 123rf nuotr.
 Bananai yra vaisiai, tačiau tuo pačiu ir nėra.<br> 123rf nuotr.
 Bananai yra auginami 150 šalių ir manoma, kad iš viso egzistuoja daugiau nei 1000 jų rūšių, suskirstytų į 50 grupių.<br> 123rf nuotr.
 Bananai yra auginami 150 šalių ir manoma, kad iš viso egzistuoja daugiau nei 1000 jų rūšių, suskirstytų į 50 grupių.<br> 123rf nuotr.
 Nepaisant bananų populiarumo, tarp dietologų netyla ginčai dėl tikrosios bananų maistingosios vertės.<br> 123rf nuotr.
 Nepaisant bananų populiarumo, tarp dietologų netyla ginčai dėl tikrosios bananų maistingosios vertės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2021, 7:17 AM

Kadangi mokslininkai nežino būdų, kaip užkirsti kelią ligos plitimui – ar bent jau kaip ją suvaldyti – ilgainiui šios bananų rūšies parduotuvėse galime nebepamatyti.

Bet kokiu atveju ateityje bananus ir toliau vartosime. O tuo tarpu pateikiame 8 įdomius faktus apie šiuos mėgiamus maisto produktus.

Bananai nėra vaisiai

Bananai yra vaisiai, tačiau tuo pačiu ir nėra. Nors banano augalas šnekamojoje kalboje vadinamas bananmedžiu, iš tiesų tai yra žolė, tolimas imbiero giminaitis – kadangi stiebas yra ne medinis, o sultingas.

Tuo tarpu pats geltonas bananas yra vaisius – kadangi jame yra augalo sėklų. Tiesa, kadangi bananai auginami komerciškai, augalai yra sterilūs ir sėklų skaičius juos veisiant buvo sumažintas iki minimumo.

Taip pat bananai auga vadinamosiose „rankose“ – tokį pavadinimą šie augalai gavo dėl savo formos, kadangi ant kotelio laikosi visa „puokštė“ bananų.

Bananų rūšių yra daugiau, nei manote

Ką bendro turi Mona Liza, ledai ir Auksinis pirštas? Taip vadinasi kelios iš daugelio bananų rūšių.

Bananai yra auginami 150 šalių ir manoma, kad iš viso egzistuoja daugiau nei 1000 jų rūšių, suskirstytų į 50 grupių. Pati populiariausia rūšis yra kavendišo – kadangi pardavimui jų yra užauginama daugiausiai.

Taip pat yra Mėlynosios Javos, dar kitaip vadinami „ledų“ bananais – mat šie bananai yra mėlynos spalvos, o pats minkštimas primena ledus.

Macabu bananai pilnai sunokę yra juodos spalvos ir turi saldų minkštimą. Nino bananai yra švelnaus skonio, o jų dydis – kaip žmogaus piršto. Tuo tarpu Burro bananai turi kampuotus kraštus ir pilnia prinokę pasižymi citrinos skoniu.

Banano žievė gali padėti iškrapštyti rakštį

Kalbant apie bananus, daugiausiai dėmesio yra skiriama jų maistinei vertei (tiksliau, jos trūkumui), tačiau mažai dėmesio skiriama jų žievei – kuri dėl rūgščių, aliejų ir fermentų mišinio yra labai naudinga praktinėse situacijose.

Pavyzdžiui, odoje įstrigus medinei rakščiai, patrynus banano žieve, atplaiša lengviau išimama ir greičiau užgyja žaizda. Taip pat jeigu turite subraižytą DVD ar CD diską, patrynus banano žieve yra užpildomi įbrėžimai, nepažeidžiant plastikinio paviršiaus.

Taip pat patrynus banano žieve nuo odos pašalinamos rašalo dėmės ar palengvinami vabzdžių įgėlimo vietų simptomai. Bananų žieve taip pat galima blizginti batus, nuvalyti apdulkėjusius augalus namuose ar net balinti dantis.

Bananų žievės taip pat naudojamos valant vandenį, gaminant etanolį – o taip pat yra galvijų, ožkų, kiaulių ar naminių paukščių pašaro dalimi.

Egzistavo tarptautinis bananų klubas

Dabar jau nebeegzistuojančio Tarptautinio bananų klubo ir muziejaus nereikėtų painioti su Tarptautiniu bananų muziejumi, esančiu Mekoje, Kalifornijoje. Tačiau muziejus gali pasigirti daugiau nei 17 000 eksponatų ir yra įrašytas į Gineso rekordų knygą dėl „didžiausios vienam vaisiui skirtos kolekcijos“. Tarp eksponatų yra bananų lempos, dubenys, papuošalai bei daugybės dešimtmečių sukietėję bananai, kurie kabo įrėminti ant sienų.

Nuo 1972 metų 38 000 žmonių iš 27 šalių tapo Bananų klubo nariais, už tai sumokėdami 15 dolerių mokestį – ir už papildomą mokestį galėdami pasirinkti pravardę, susijusią su bananais. Tarp žymių bananų klubo narių buvo JAV laidų vedėjas Jay Leno ir buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas.

Klubui priklausęs muziejus buvo parduotas 2010 metais, ir naujieji savininkai nebėra siejami su bananų klubu.

Ne visuomet buvo pelningi

Nors bananai visuomet buvo populiarūs, jie ne visuomet reiškė didelį pelną jų augintojams.

Eli M.Blackas buvo kompanijos „United Fruit“, kuri vienu metu importuodavo trečdalį visų JAV parduodamų bananų ir kuriai priklausė „Chiquita“ bananų prekė ženklas, vadovas. Ėmęs vadovauti kompanijai XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, E.M. Blackas netrukus suprato, kad bananai negeneruoja tiek pajamų, kiek jis tikėjosi ir kompanija netruko įklimpti į skolas.

Vėliau praūžė uraganas Fifi, kuris sunaikino daugumą kompanijai priklausančių bananų plantacijų Hondūre, ir verslininkas galiausiai pardavė kompaniją.

Tačiau praėjus metams, JAV vertybinių popierių ir biržos komisija išsiaiškino, kad E.M. Blackas siūlė Hondūro prezidentui Oswaldui Lopezui Arellano 2,5 milijono dolerių kyšį, kad būtų sumažinti bananų eksporto mokesčiai. Kilus skandalui, E.M. Blackas nusižudė.

Seniau dominavo Didysis Mike‘as

Prieš išpopuliarėjant kavendišo bananams, visiems žinomu ir populiariausiu bananu buvo Didysis Mike‘as.

Kitaip dar „Gros Michel“ vadinta bananų rūšis buvo pirmoji, kuri imta kultyvuoti dideliais mastais – ir kuri pirmoji pasirodė Šiaurės Amerikos bei Europos rinkose, XIX amžiaus pabaigoje. Už šios bananų rūšies iškilimą galima dėkoti gamtininkui Nicolasui Baudinui, kuris pasodino šių bananų stiebus Karibų salose.

Tačiau netrukus plantacijas apniko ir pasėlius išnaikino virusinė Panamos liga, kuri XX amžiaus penktajame dešimtmetyje sutrikdė tarptautinį bananų tiekimą. O septintajame dešimtmetyje Karibų salose ir Amerikose buvo nustota auginti Didįjį Mike‘ą.

Tiesa, paragauti Didžiojo Mike‘o vis dar galima – šios rūšies bananų galima rasti pietryčių Azijoje, Afrikoje ir Ramiojo vandenyno salose, banano vaisius jis pasižymi saldesniu skoniu nei kavendišo bananas, taip pat jo minkštimas primena kremą.

Uždraustuoju vaisiumi buvo bananas?

Dauguma mano, kad uždraustasis vaisius, kurį, pasak mito, rojuje suvalgė Adomas ir Ieva, buvo obuolys. Kiti mano, kad tai galėjo būti figa ar granatas. Dar kiti spėlioja, kad tai galėjo būti bananas.

XVIII amžiaus švedų botanikas Carlas Linnaeusas buvo pirmasis, kuris sėkmingai užaugino pilnai žydintį banano medį Nyderlanduose. Jis teoretizavo, kad bananai auga tinkamame aukštyje, kad kas nors ištiestų ranką ir godžiai jį nuskintų. Be to, bananų lapai yra didesni nei figų lapai – todėl geriau pridengia nuogumą.

C.Linnaeusas savo polinkį bananams perkėlė į kitą lygį – mokslininkas pateikė įvairiausius banano panaudojimo būdus. Pavyzdžiui, botanikas rekomenduodavo virti bananus su cukrumi, kad būtų numalšintas pyktis, sutrinti bananus ir sumaišyti su medumi, kad būtų numalšintas akies uždegimas, taip pat sumalti bananų šaknis su pienu, kad būtų palengvintas galvos svaigimas.

Nesutaria dėl maistinės vertės

Nepaisant bananų populiarumo, tarp dietologų netyla ginčai dėl tikrosios bananų maistingosios vertės.

Nors ir teisybė, kad bananuose yra mažai kalorijų (viename banane jų yra tik apie 100) ir jie beveik neturi riebalų, natrio ar cholesterolio – bet turi vitamino C, kalio, skaidulų ir vitamino B, ir vidutiniame banane taip pat yra 27 gramai angliavandenių bei 14 gramų cukraus.

Dauguma dietologų mano, kad šie angliavandeniai pasiekę kraujotaką virsta cukrumi, dėl ko padidėja cukraus kiekis kraujyje, pakyla apetitas ir ima augti svoris. Dėl šios priežasties kai kurie dietologai rekomenduoja užkandžiauti kitais vaisiais.

Tuo tarpu medicininiai tyrimai parodė, kad bananų valgymas sumažina širdies smūgių ir insultų riziką, taip pat sumažina tikimybę susirgti tam tikrų tipų vėžiu.

Be to, priešingai nei manoma, bananuose kalio kiekis nėra didelis – palyginus su kitais maisto produktais, kaip pupelės, pienas, abrikosai, morkos, paprikos ir saldžiosios bulvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?