Neįprastas būdas užsidirbti: paveikslų klastotes pakeitė kitomis klastotėmis

Vyras Kinijoje 2015 metais prisipažino, kad pavogė daugiau nei 140 Kinijos menininkų paveikslų iš universiteto parodos – ir juos pakeitė savomis klastotėmis.

 Xiao Yuanas pietų Kinijoje pardavė 125 šios parodos kūrinius už daugiau nei 34 milijonus juanių (apie 6 milijonai JAV dolerių).<br> 123rf nuotr.
 Xiao Yuanas pietų Kinijoje pardavė 125 šios parodos kūrinius už daugiau nei 34 milijonus juanių (apie 6 milijonai JAV dolerių).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-07 14:04

Tada 57-erių Guangdžou Vaizduojamųjų menų akademijos kuratorius Xiao Yuanas pietų Kinijoje pardavė 125 šios parodos kūrinius – už daugiau nei 34 milijonus juanių (apie 6 milijonus JAV dolerių).

Gindamasis Guangždou teisme padirbinėtojas teigė, kad, kai pradėjo darbą, galerijoje eksponuojami paveikslai jau buvo padirbti. Nepaisant to, jis buvo nuteistas.

X.Yuanas, turėjęs raktą nuo patalpos, kurioje buvo saugomi paveikslai, per 2 metus nuo 2004 metų pakeitė žinomų Kinijos dailininkų – tokių kaip Zhu Da, Qi Baishi ir Zhang Daqian – paveikslus. Jis pasakojo teismui, kad tuo metu pats buvo nustebęs, kai sužinojo, jog jo paties padirbti paveikslai buvo pavogti ir pakeisti dar kitomis klastotėmis.

Vyras pasakojo, kad suvokė, jog kažkas kitas jau buvo pakeitęs jo paveikslus savais – kadangi aiškiai galėjo pastebėti, jog pakeisti paveikslai atrodė siaubingai. Jis teigė nežinantis, kas pakeitė jo paties klastotes – tačiau tiek studentai, tiek dėstytojai galėjo išsinešti paveikslus lygiai taip pat, kaip ir skolintis knygas iš bibliotekos.

2004-2011 metais jis pardavė 125 paveikslus, o už gautus pinigus įsigijo turto ir kitų paveikslų. Prokurorai teigė, kad likusieji 18 paveikslų, kuriuos jis pavogė, yra verti daugiau nei 70 milijonų juanių.

Tarp pavogtų paveikslų buvo XVII amžiaus tapytojo ir kaligrafo Zhu Da darbai „Rock“ bei „Birds“.

X.Yuanas, kuris pasitraukė iš universiteto 2010 metais, policijai pareiškus įtarimus prisipažino esantis kaltas. Jis atsiprašė, tačiau nesutiko su kai kuriomis kaltinimų aplinkybėmis.

Dar 2012 metais naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad meno klastočių skaičius šalyje vis labiau auga. Anot Europos vaizduojamųjų menų fondo, tais metais Kinija tapo didžiausia meno ir antikvarinių darbų rinka.

Parengta pagal „BBC“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.