Serijinis žudikas, kurio nusikaltimai tapo net trijų filmų scenarijais

Tikriausiai esate girdėję apie Edą Geiną. Jam atsidūrus psichiatrinėje ligoninėje, jo namai dar daugelį metų mirgėjo laikraščių antraštėse. Šie namai buvo tokie įsimintini, jog net įkvėpė režisierius sukurti kai kuriuos kultinius visų laikų siaubo filmus: „Psichopatas“ (1960), „Kruvinosios skerdynės Teksase“ (1974) ir „Avinėlių tylėjimas“ (1991).

E.Geinas įkvėpė režisierius sukurti kai kuriuos kultinius visų laikų siaubo filmus.<br>123rf nuotr.
E.Geinas įkvėpė režisierius sukurti kai kuriuos kultinius visų laikų siaubo filmus.<br>123rf nuotr.
 Žudikas Edas Geinas.<br> Wikimedia Commons.
 Žudikas Edas Geinas.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 9:20 AM

Pirmiausiai, trumpa įžanga: Plainfieldo (Viskonsino valstija) gyventojai daug metų kalbėjo apie Edą Geiną ir jo ūkyje buvo matę keisčiausių dalykų. Vienas tokių – itin tikroviškai atrodžiusios susitraukusios galvos. Tačiau į daugelį šių keistenybių, net tada, kai pradėjo dingti vietos gyventojai, žmonės nežiūrėjo rimtai. Ir tik dingus šerifo pavaduotojo motinai buvo išaiškinti žiaurumai, kurie vyko E.Geino ūkyje.

Tarp E.Geino daiktų aptiktos keturios nosys, devynios kaukės iš žmogaus odos, daugybė nukirstų galvų, šviestuvų gaubtai ir dubenys, pagaminti iš odos, ir lūpos, naudojamos užuolaidai traukti. Vėliau E.Geinas prisipažino įvykdęs dvi žmogžudystes (viena aukų buvo pavaduotojo motina, kuri buvo rasta išdarkyta jo pašiūrėje) ir teigė, kad daugumą daiktų jis pasisavino naktimis plėšdamas kapines.

Jei viskas panašu į siaubo filmo scenarijų – taip ir yra. Iš tiesų, tokių filmų net trys.

„Psichopatas“ (1960 m.)

Prieš Alfredui Hitchcockui sukuriant filmą „Psichopatas“, visa ši istorija buvo aprašyta Roberto Blocho romane. Pasirodo, tuo metu, kai E.Geinas buvo suimtas, R.Blochas gyveno maždaug už 55 kilometrų nuo Plainfieldo, ir žinojo miglotą šių įvykių eigą. Remdamasis perskaityta informacija, kad psichiatrai įtarė, jog norėdamas apsimesti savo mirusia motina E.Geinas pasisiuvo drabužius iš jos odos, A.Blochas parašė istoriją apie vyrą, apsėstą savo motinos. Kai į viešumą iškilo šlykščios E.Geino praeities detalės, A.Blochas nustebo, kad knygos personažas Normanas Bates'as, regis, buvo labai panašus į E.Geiną.

„Kruvinos skerdynės Teksase“ (1974 m.)

Daugelis skeptiškai vertino tai, jog Tobe'o Hooperio filmas „Kruvinos skerdynės Teksase“ buvo paremtas tikrais įvykiais. Juk jei piktadarių šeima grobtų praeivius, juos kankintų ir galiausiai būtų sučiupta, apie tai sužinotų visas pasaulis, tiesa? Pasirodo, taip ir buvo. Nors filme nebuvo nė vieno personažo, kurį tiesiogiai įkvėpė E.Geinas, kai kurios filme matytos detalės glaudžiai siejosi su tuo, kas buvo rasta E.Geino ūkyje – kūno dalimis dekoruoti namai, galimas kanibalizmas ir odos kaukės.

„Avinėlių tylėjimas“ (1991 m.)

Filmo „Avinėlių tylėjimas“ veikėją Buffalo Billą sukurti įkvėpė net keturi žudikai: E.Geinas, Tedas Bundy, Gary Heidnikas ir Edmundas Kemperis. Akivaizdu, kad moters kostiumas siejamas su E.Geinu. T.Bundy viliojo moteris panašiai kaip Buffalo Billas – apsimesdamas, kad yra sužeistas ir jam reikia pagalbos. G.Heidnikas savo rūsyje pasidarė į šulinį panašią skylę, kurioje laikė savo aukas. E.Kemperis, kaip ir Jamesas Gumbas, žudyti pradėjo nuo savo senelių.

Parengta pagal „Mental Floss“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.