Verslininkas milijonierius: „Taupyk kūrybingai“

Kiekvieno naujo verslo savininkas susiduria su klausimais, kokį biurą nuomotis, kokią įrangą pirkti ir kokiomis paslaugomis naudotis. Visa tai pačios pirmosios išlaidos, kurios tenka kiekvienam ir turbūt nereikia aiškinti, kaip svarbu visa tai kontroliuoti ir minimizuoti. Šiais laikais pradedant verslą derėtų atsisakyti senų stereotipų, verta pasidairyti sprendimų, kurie yra arba visiškai nemokami, arba „mokėk, kai judi” principo (angl. „pay as you go“).

E. Pabrėža: „Šiais laikais pradedant verslą derėtų atsisakyti senų stereotipų ir verta pasidairyti sprendimų, kurie yra arba visiškai nemokami, arba „mokėk kai judi” principo”.<br>pinigukarta.lt
E. Pabrėža: „Šiais laikais pradedant verslą derėtų atsisakyti senų stereotipų ir verta pasidairyti sprendimų, kurie yra arba visiškai nemokami, arba „mokėk kai judi” principo”.<br>pinigukarta.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Evaldas Pabrėža

2012-09-03 17:18, atnaujinta 2018-03-16 23:48

Taigi, tęsdami pasakojimą apie aukštųjų technologijų verslo startuolį, lazerius gaminsiančią įmonę „Integrated Optics”, apžvelgsime tuos taupius sprendimus, kurie leidžia verslą pradėti taupiai ir efektyviai.

Patalpos

Seniau buvo įprasta, kad, pradėdama veiklą, įmonė išsinuomoja patalpas – ir dar tokias, kad užtektų plėtrai bent du metus į priekį. Šiandien Vilniuje gerų patalpų ne tik trūksta, bet ir kainuoja jos nuo 15 iki 40Lt už kvadratinį metrą per mėnesį. Žinoma, nekalbame apie prabangius ofisus, kurie tikrai nebūtini lazerių gamybai.

Taigi, pirmasis sprendimas, kurį priėmė startuolio „Integrated Optics” savininkai – išsinuomoti darbo vietą technologijų parke. „Saulėtekio slėnio” technologijų parkas pasirodė patraukliausia vieta dėl greta išsidėsčiusių Lazerių tyrimo centro ir Vilniaus Universiteto Fizikos fakulteto – turbūt svarbiausio lazerinių technologijų kūrimo židinio Lietuvoje.

Už darbo vietą mokama 180 Lt + PVM, tačiau už šią kainą gaunama daug – biuro baldai, internetas, poilsio kambarys su biliardu ir stalo tenisu, lengvai prieinamos konsultacijos inovacijų ir investicijų klausimais ir, ne mažiau svarbu, – adresas technologijų parke, kuris tiek partneriams, tiek klientams turėtų suteikti daugiau pasitikėjimo ir bent maža dalimi prisidėti prie kompanijos įvaizdžio.

Nors šiandien kompanija turi tik vieną darbo vietą, nesunkiai galima „išsiplėsti” iki trijų darbo vietų ir tik tada pereiti prie atskiro biuro nuomos. Ir visa tai turėtų pavykti padaryti tame pačiame technologijų parke.

Debesų sprendimai ir atviras kodas

Tradicinis verslas įsigydavo kompiuterinę įrangą ir susipirkdavo programinės įrangos paketus. Tai žymi investicija, nes vienos ne inžinieriaus darbo vietos kompiuterizavimas gali atsieiti apie 4000 Lt, o inžinieriaus – ir kelioliką tūkstančių. Be to, verslo valdymo programinė įranga kainuoja kur kas brangiau – teko girdėti atvejų, kai klientų duomenų bazės ir procesų automatizavimo sprendimai kainuoja šimtus tūkstančių.

Tačiau ir čia sutaupyti galima, tereikia pereiti prie atviro kodo programų arba naudotis sprendimais, kuriuose mokama tik tiek, kiek naudojamasi. Juk nauja kompanija tiek nedaug kuo naudojasi… Pavyzdžiui, vietoj Microsoft Office paketo, kompiuteriuose buvo įdiegti Open Office paketai. Vietoj brangių virtualių ar ne virtualių serverių naudojamasi nemokamais 5GB, kuriuos suteikia Google Drive paslauga – su ja lengva bendradarbiauti, dalintis rinkmenomis ir netgi lengvai naudotis susietomis teksto redagavimo ir skaičiuoklės programomis, kurias Google vysto kaip alternatyvą Microsoft sprendimams.

Klientų duomenų saugojimui ir pardavimų informacijos valdymui kompanija naudosis Sales Force – debesų CRM sprendimu, kurio paprasčiausia versija vienam darbuotojui atsieina vos 4 JAV dolerius per mėnesį. Vėliau šią paslaugą galima lengvai plėsti, užsisakant funkcionalesnius planus. Analogiškų CRM sprendimų yra daug, kiti galbūt dar pigesni.

Svetainė ir prekės ženklas

Galima užsisakyti svetainės ir logotipo sukūrimą pas patyrusius dizainerius ir programuotojus. Vidutinio lygio specialistų paslaugos kainuotu nuo 3 iki 5 tūkst. litų. Už šią sumą gautumėte logotipą, veikiantį puslapį, kuris bent pusėtinai atitiktų jūsų poreikius ir šiokį tokį SEO optimizavimą (optimizavimą paieškos sistemoms).

Bet tai dar ne viskas – kai visgi vėliau suprasite, kad svetainė dar ne visiškai funkcionali ir ją reikėtų tobulinti arba šiek tiek perdaryti, paaiškės, kad tai padaryti gali tik ta pati kompanija, kuri svetainę sukūrė arba kad logotipą paruošti spaudai ir komponuoti brošiūrose ar vizitinėse kortelėse gali tik tas pats dizaineris, kuris logotipą sukūrė. Tada ir bus skaudžiausia, kad tenka mokėti aukštus valandinius įkainius.

Šiame kontekste yra verta svetainę ir logotipą pasidaryti pačiam. Kol įmonė yra maža ir svetainė turi atlikti tik informacinę paskirtį, užtenka pasidaryti svetainę ir logotipą tokius, kad bent minimaliai reprezentuotų įmonę. Tai, kad šiuos dalykus teks tobulinti ateityje, abejonių turbūt nėra, tačiau svarbiau efektyvumas nei iškart tobula grafika.

Integrated Optics pirmuoju puslapiu tapo PrestaShop (atvirojo kodo pagrindu veikianti turinio valdymo sistema ir el. parduotuvė). Šis įrankis yra nemokamas ir tikrai lengvai įdiegiamas praktiškai bet kurio svetainių talpinimo paslaugų teikėjo sistemoje.

 Pats svetainių talpinimas kainuoja, tačiau metams tai greičiausiai atsieis mažiau nei 100 Lt. Įdiegus PrestaShop, jį galima modifikuoti, įdiegti papildomus įrankius, keisti tinklalapio dizainą ir rinktis iš galybės funkcijų, kurių gali prireikti elektroninės prekybos sistemai.

Pardavinėti lazerius internetinėje parduotuvėje išties neįprasta. Kalbame ne apie lazerines rodykles ar panašius lazerinius žaisliukus. Ne, kalbame apie rimtas lazerines sistemas, naudojamas biologų, chemikų, genetikų laboratorijose, medžiagų apdirbimo dirbtuvėse ar medikų ir kosmetologų kabinetuose.

 Integrated Optics sieks pakeisti tai, kaip lazeriai yra kuriami, gaminami, parduodami ir naudojami. Šios kompanijos gaminamos lazerinės sistemos ir integruoti optiniai prietaisai, bus mažesni, pigesni ir daug paprasčiau parengiami naudojimui bei beveik nereikalaujantys priežiūros. Todėl ir pardavimas bei bendravimas su klientais supaprastėja. Dėl paprasto naudojimo, Integrated Optics produktus galės naudoti net ne lazerių srities specialistai. Vienintelis intensyvaus bendravimo reikalaujantis klientų segmentas bus lazerių integratoriai – sistemų gamintojai, kurie IO lazerius diegs didesnių įrenginių ir sistemų viduje.

Svetainės talpinimas

Pats pigiausias svetainės talpinimo variantas – išsinuomoti kelis gigabaitus bendrame serveryje. Lietuvoje ir užsienyje yra daug tokių paslaugų tiekėjų. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad lėtas ir nuo galutinių klientų nutolęs serveris bus neefektyvus. Svetainės užkrovimo laikas bus ilgas, todėl tiek klientai bus nepatenkinti svetainės veikimu, tiek ir paieškos varikliai tokią svetainę reitinguos daug žemiau.

Dėl aukščiau išvardintų argumentų, IO vadovas rinkosi tokią svetainės talpinimo sistemą, kurioje svetainę talpinantis serveris fiziškai būtų Nyderlanduose. Taip užtikrinamas „artumas” ir greitas svetainės atsiuntimas Europos klientams. Bet juk nesinorėtų apsiriboti tik Europa.

Logiška, kad idealu būtų išnuomoti po tokį serverį visuose žemynuose ar net kiekvienoje valstybėje. Deja, toks sprendimas kainuotų tūkstančius litų per metus ir jauna kompanija vargiai gali sau tai leisti. Bet kiti kūrybingi verslininkai apie tai jau pagalvojo ir teikia paslaugas, vadinamas CDN (angl. Content Delivery Network – turinio pateikimo tinklas).

 Ši paslauga naudoja dešimtis serverių skirtingose pasaulio vietose. Prijungus šią paslaugą prie konkrečios svetainės, didžiausios apimties svetainės objektai (paveikslėliai, Java kodai, ir kt.) yra nukopijuojami į kiekvieną iš tų serverių. Tuo užtikrinama, kad ilgiausiai atsiunčiamos svetainės dalys būtų siunčiamos iš artimiausio serverio. Ir ši paslauga nekainuoja tūkstančių.

Mokama už kilobaitus ir megabaitus, kurie yra faktiškai parsisiunčiami iš tokio tinko. Integrated Optics užsiregistravo Amazon AWS paslaugoms, kuriose yra daug įrankių, skirtų greitam svetainės veikimui tačiau yra ir daugiau tokios paslaugos teikėjų, vėlgi, kai kurie iš jų gali būti ir pigesni.

Milijono nesutaupysi

Akivaizdu, kad taupymas nėra būdas uždirbti. Tačiau sutaupytus pinigus galima reinvestuoti tam, kad jie sukurtų daug daugiau grąžos. Kiekvieną sutaupytą tūkstantį litų, IO savininkai galės skirti įsigyti komponentams, iš jų pagaminti lazerį ir parduoti kelis kartus brangiau. O tada ir bus uždirbtas pirmasis milijonas, kuris ir yra šio publikacijų ciklo tikslas. Laukite tęsinio.

pinigukarta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.