Elektroninio šlamšto rinka traukiasi

Elektroninio šlamšto kiekis vartotojų pašto dėžutėse nepaliaunamai mažėja ir pagal 2012 m. antrojo ketvirčio rezultatus sudarė apie 74,3 proc., o tai 2,3 proc. mažiau nei metų pradžioje. Be sezoninių veiksnių, ši tendencija pastebima ir dėl nepaprastos ekonominės situacijos globalioje ekonomikoje.

Elektroninio laiško šlamšto pavyzdys, kuriame kritikuojama B. Obamos politika.
Elektroninio laiško šlamšto pavyzdys, kuriame kritikuojama B. Obamos politika.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2012, 12:50 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:52 PM

Balandį atsirado nauja elektroninių laiškų rūšis, imituojanti oficialius „Facebook“ pranešimus. Pagrindinis šių pranešimų ypatumas – nuoroda, kurią paspaudęs vartotojas nukreipiamas į kenkėjišką svetainę, specialiai sukurtą „Wikipedia“ arba „Amazon“ puslapį. Minėtų serverių administracijos greitai į tai reagavo ir užkirto kelią kenkėjų kėslams.

Antrąjį ketvirtį populiariausia asmenybė tarp elektroninio šlamšto siuntėjų buvo JAV prezidentas Barack Obama – didžiąją siunčiamo šlamšto dalį sudaro pranešimai, kuriuose kritikuojami nauji Amerikos lyderio pasirašyti įstatymai. Gražiai apipavidalinti laiškai kvietė pasirašyti prieš valstybės vadovo veiksmus. Be to, juose buvo prašoma pervesti pinigus į kai kurių oficialių Amerikos organizacijų sąskaitas.

Nigerijos elektroninio šlamšto platintojams nuo balandžio ramybės neduoda nestabili situacija Sirijoje. Pašto sraute aptinkami pranešimai neva nuo šalies prezidento Bashado al-Assado žmonos, nuo „jo šeimos narių ir patikėtinių“, taip pat nuo eilinių šalies piliečių. Be dėmesio neliko ir tokie svarbūs įvykiai kaip „Euro 2012“ čempionatas ir Londono olimpiada.

Gerokai pasikeitė elektroninio šlamšto siuntimo srautų pasidalijimas. Šiuo metu elektroninio šlamšto daugiausia išsiunčiama iš Kinijos – 19 proc. viso siunčiamo šlamšto. Ši šalis prieš kelerius metus jau buvo šio reitingo lyderė, tačiau po 2006 m. priimto Elektroninio šlamšto išsiunčiamo šlamšto kiekis gerokai sumažėjo. Praėjo 6 metai, ir šlamšto siuntėjai tikriausiai pamiršo šį, deja, neaktyviai taikytą įstatymą.

Be to, po ilgos pertraukos į „lyderių“ trejetuką grįžo JAV, kartu su Indija užėmusi antrąją vietą (11,7 proc.). Trečioje vietoje rikiuojasi Vietnamas (4,97 proc.). Nepaisant siunčiamo šlamšto šaltinių perskirstymo, pagrindinės tendencijos nesikeičia: vis daugiau elektroninio šlamšto siunčiamo iš Azijos ir Lotynų Amerikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.