„Google“ parodė, kur gyvena internetas

Šimtai tūkstančių kompiuterių ir serverių keturiuose žemynuose. Vietos, kuriose saugomi milijonai „Youtube“ vaizdo įrašų, atliekamos paieškos ir skirstomas elektroninis paštas. Anksčiau visa tai buvo paslėpta nuo žmonių akių, bet neseniai „Google“ nutarė paviešinti fotografės Connie Zhou padarytas nuotraukas, kuriose visuomenei parodė savo duomenų centrus, pastatus ir juose dirbančius žmones. 

Tarp serverių yra išvedžiota daugybė šviesolaidinių kabelių. Duomenų keitimosi sparta šioje vietoje yra maždaug 200 tūkst. kartų didesnė nei paprasto interneto namuose.<br>„Google“
Tarp serverių yra išvedžiota daugybė šviesolaidinių kabelių. Duomenų keitimosi sparta šioje vietoje yra maždaug 200 tūkst. kartų didesnė nei paprasto interneto namuose.<br>„Google“
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 24, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:59 PM

Tačiau atsivėrimas elektroninėje erdvėje nereiškia, kad nuo šiol į „Google“ duomenų centrus gali įeiti kiekvienas to panorėjęs – jie vis dar išlieka vieni labiausiai saugomų pastatų Žemėje. Itin griežta apsauga pateisinama tuo, kad reikia ginti daugiau kaip milijardo įmonės klientų privatumo poreikius.

Duomenų apsauga pasiekė tokį lygį, kad kai kuriuose centruose serverius tvarkantys technikai turi dirbti tamsoje, tik su nedideliais LED prožektoriais ant šalmo – tam, kad nepamatytų, ko nereikia.

Kitas „Google“ galvos skausmas – elektros energijos suvartojimas. Iš pradžių, kai kompanija užsiėmė tik paieškų užklausomis, daugybės serverių nereikėjo. Tačiau pradėjusi teikti pašto ir vaizdo įrašų talpinimo paslaugas, „Google“ tapo viena iš didžiausių elektros vartotojų pasaulyje – vien JAV ji suvartoja tiek elektros energijos, kad jos užtektų 200 tūkst. namų ūkių.

Dėl to tiek specialioje svetainėje, kurioje patalpintos Connie Zhou fotografijos (ją galite aplankyti čia), tiek kasdieniame darbe yra nuolatos pabrėžiamas „Google“ elektros vartojimo efektyvumo didinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.