„Carl Zeiss“ virtualus pasaulis – pagaliau galime atsidurti kompiuteryje

Jau matėme visokių akinių – rodančių 3D vaizdą, pateikiančių įvairią  realybę papildančią informaciją. Parodoje „CeBit 2013“ pristatyti kompanijos „Carl Zeiss“ akiniai vienu dalyku skiriasi iš esmės – pro juos realaus pasaulio nematyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 8, 2013, 11:30 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:57 AM

Užsidėjęs visiškai akis dengiančius akinius kažką ore grabinėjantis ir keistai besisukiojantis žmogus gali sukelti tikrą siaubą bet kuriam technofobui. Tik žvilgterėjus į greta įrengtą ekraną, pasidaro aišku - šie perkelia į virtualų pasaulį.

Fantastikos mėgėjams ši idėja gali pasirodyti ne nauja. Estetams gali nepatikti akinius su kompiuteriu jungiantys stori laidai.

Man pačiam stebint po virtualų kambarį „vaikštantį“ vaikiną kilo noras, kad po jo kojomis būtų įrengtas į visas puses slankiojantis takelis.

Tačiau tai jau technikos klausimas – svarbu, kad sena fantastikos ir siaubo mėgėjų svajonė pagaliau virto realybe. Žmogus į virtualų kompiuteryje sukurtą pasaulį gali panirti visa galva.

Naujieji mobilūs (tuo suabejočiau) multimedijos „Carl Zeiss AG“ videoakiniai, kuriuose vietoj stiklų įmontuoti OLED ekranai, atveria duris į visiškai naują bendravimo su kompiuteriu etapą. Viena svarbiausių šiame modelyje įrengtų naujovių – galvos judesių sekimas. Taigi, pasukęs kaklą pasuki ir visą vaizdą.

Dabar tik programų autoriai apspręs, kada mokydamiesi nardysime po virtualų pasaulį, kaip Neo, žiūrėsime filmus, kuriuose galėsime dairytis, o 3D žaidimus žaisime visu kūnu.

Parodoje pristatyti du akinių panaudojimo pavyzdžiai. Vienas leido juos užsidėjusiam pasijusti paukščiu – dairytis į Žemę skriejant virš kalnų ir medžių. Kitas demonstravo galimybę apsilankyti savo dar nepastatytame name. Vyrukas vaikštinėja po virtualius būsimo namo kambarius, lipa laiptais.

Vaizduotės Hanoveryje susirinkusiems kūrėjams netrūksta, tad įdomu, kada jie sugalvos, kaip perduoti virtualių apelsinų skonį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.